Полицията разследва сигнал за телефонна измама на 88-годишна русенка

Крими

13-09-2018, 15:07

Снимка:

МВР

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Полицията разследва сигнал за телефонна измама на 88-годишна русенка. Жената предала на два пъти пари и ценности на обща стойност за около 5000 лева на непознати. Тя била потърсена по телефона от мъж, който се представил за доктор и съобщил, че братовчедка й е пострадала и има нужда от пари за лечение. След това й се обадила жена, която пък се представила за братовчедката и се разбрали да предаде сумата от 3500 лева на мъж, който отишъл пред входната й врата. После пак по телефона мъжки глас се представил за полицай и я предупредил, че ще я потърси измамник, но за да го хванат ще трябва да изпълни инструкциите му. Така и направила възрастната жена, изпълнила точно указанията. Докато говори по телефона трябвало да отвори вратата на входа на непознат и той да вземе поставените от нея пред вратата на апартамента 3 латни пръстена и 400 евро в торбичка. През цялото време докато предаде парите и ценностите тя е била държана на телефона и обработвана от измамниците.
Случаят е документиран, разследва се, образувано е досъдебно производство.

За подобен сценарий, използван за заблуда и на друга възрастна русенка е било съобщено вчера в полицията, но жената се досетила за измамата и категорично е прекратявала разговорите, независимо че е била търсена няколко пъти по телефона от извършителите. 

Полицията припомня на гражданите да не се доверяват на хора, които искат пари по телефона, независимо какъв е поводът за това, защото е сигурно, че ще бъдат въвлечени в измамна схема. Съветват още младите хора по-често да припомнят на възрастните си роднини, близки и познати, че могат да станат жертва на наглите престъпници.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)