Вандалският акт срещу Центъра за деца с аутизъм в Плевен е дело на двама непълнолетни

Общество

10-09-2018, 13:07

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

От центъра подозират две групировки за строителни материали за рекета

Двама непълнолетни са били задържани за вандалските посегателства над Център за деца с аутизъм в Плевен. Председателят на фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и "Аутизъм днес" Владислава Цолова, която с дарения строи Центъра за Северна България, съобщи, че в присъствието на адвокат е дала показания пред разследващите органи за двата вандалски акта в сградата, безвъзмездно предоставена на фондацията от плевенската община. От центъра подозират две групировки за строителни материали в рекет.

Цолова обяви, че двете посегателства са извършени в нощта 24 срещу 25 август и на 31 август. Преди втория вандалски акт в сградата е поставен СОТ и така са заловени двамата непълнолетни извършители. Предоставили сме пълната информация на прокуратурата и вярваме, че с помощта на медиите ще стигнат докрай, посочи Цолова.

240 организации, членове на Националната мрежа на децата и Националната пациентска организация застанаха до Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и "Аутизъм днес", за да кажат „ не на страха“ и да обявят, че заедно ще настояват пред институциите за законови промени, които да дадат нов по-защитен статут на местата, които осигуряват социални грижи за хората в неравностойно положение.

Целта е подобни места за предоставяне на специализирана грижа, особено с висококвалифицирана професионална помощ, да имат специален статут, което означава абсолютна защита от общинска полиция, прокуратура, местна власт, държавна власт и община.

Идеята е подкрепена и от Държавната агенция за закрила на детето. Заместник-председателят на институцията Валери Йорданов посочи: „Агенцията остро осъжда случая в Плевен. Държавната агенция е готова да инициира законодателни промени, за да опазят тези центрове. Имаме какво още да направим не само на думи, но и на дела.“

Георги Богданов, председател на Национална мрежа на децата уточни, че става дума за промени в два закона -Закона за социалните услуги и новия Закон за хората с увреждания, които се съгласуват в момента в Министерството на труда и социалната политика.

Актьорите Силвия Лулчева и Елена Петрова, както и поетът Калин Терзийски се присъединиха към усилията на Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и Владислава Цолова. Силвия Лулчева изтъкна, че покрай невидимите деца стават видими проблемите на нашето общество. И допълни, че „тези непълнолетни деца, които са нахлули вътре, са или подбудени или очевидно не са във вярната образователна среда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов