Войводи и четници от цялата страна се включиха в първия национален комитски събор

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров беше сред организаторите на тазгодишния комитски събор, който се проведе в село Червена вода. Целта на събитието беше да се почете 143-та годишнина от подвига на Червеноводската чета чрез предоставяне възможност на хората да се докоснат до автентичния бит на четниците от онова време.

Честванията се провеждат от 2009 г., като за втора поредна година се организира подобен събор, а сега за първи път участваха повече от 100 чети от цялата страна, които превърнаха каузата за съхраняване и предаване на българщината в национална.

Началото беше дадено вчера в 11.00ч. в местния храм „Св. Архангел Михаил”, където беше осветено знамето на Червеноводската чета и беше отслужена панихида и молебен  за загиналите в националноосвободителните борби, а офциалното откриване беше от 13.00 ч. на поляната до стадиона, където заместник министър-председателят и министър на отбраната на Република България г-н Красимир Каракачанов приветства присъстващите. Той заяви, че българите сме един от най-старите народи на Балканите и имаме своя дълг да пазим традициите и порядките на нашите предци. „Българската памет е това, което ни е съхранило през вековете. Дори през онези тъмни столетия на Османско иго.” допълни още вицепремиерът. Приветствие към събралото се множество беше отправено и от евродепутата г-н Ангел Джамбазки, който постави акцент на значението на читалищната дейност и припомни инициативата, която той е подел за създаване на  Български Институт „Св. св. Кирил и Методий“, в който нашите сънародници зад граница да изучават българския език и култура.

По същото време участниците в събора положиха комитска клетва, като се заклеха винаги да служат вярно и честно на идеалите на Майка България и да не забравят тези що са дали живот, здраве и имот за Свободата ни, както и да се грижат за добруването и просперитета на страната ни.

От своя страна областният управител г-н Галин Григоров удостои с плакет за съществен принос в съхраняването и популяризирането на традициите и родното културно-историческо наследство родолюбеца Мирослав Сланев, който е председател на регионалния клон на Национално дружество „Традиция” във Велики Преслав.

Програмата включваше още конкурс за комитска песен и танц, който беше открит от областния управител, а също и конкурси за женска фолклорна носия, комитско вино и ракия, както и състезания по надстрелване с предно пълнещо историческо оръжие и комитска надпревара за най-добра чета и най-личен юнак. Паралелно се провеждаха и открити уроци по родолюбие. Посетителите имаха възможност да опитат и хайдушки боб, комитски гювеч и печено агне, приготвени по оригинални стари рецепти.

Вечерта приключи с концерт на емблематичния Володя Стоянов – Войводата.

Днес програмата приключва със заключително дефиле на участниците в събора.

Сред официалните гости на събитието бяха още народните представители г-н Искрен Веселинов, г-н Милен Михов и г-н Емил Димитров.

Събитието се провежда под егидата на вицепремиера г-н Красимир Каракачанов, а организатори са ВМРО – Русе, областният управител на област Русе г-н Галин Григоров, Сдружение за патриотично и воинско възпитание „Приказка за България“, НЧ „Гоце Делчев“, НЧ „Тома Кърджиев“ – Червена вода и „Първа Русенска чета Ангел Кънчев”, част от „Пазители на българщината”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов