Бивши виетнамски студенти се върнаха в Русенския университет три десетилетия по-късно

Реализирали са се успешно и се гордеят с дипломата си от Русе.

Група виетнамци, възпитаници на висши училища в България, посетиха Русенския университет. Двама от мъжете са завършили висшето си образование именно в тук през 1984 година. Реализирали са се успешно и се гордеят с дипломата си от Русе.

По време на срещата с ректорското ръководство групата се запозна с новите специалности, в които се обучават студентите в Русенския университет, партньорствата с висши училища от Виетнам и обучението на чуждестранни студенти. Ректорът чл.-кор. Христо Белев сподели удовлетворението си от работата на успешно защитилите под негово ръководство виетнамски докторанти.

Гостите разгледаха университета и отчетоха многото промени, които са настъпили в материалната база. Припомниха си студентските си години, а най-голямото им желание бе да посетят общежитието, в което са живели преди повече от 30 години. Разказаха, че носталгията към България ги е подтикнала да се върнат отново на местата, на които са учили, че се събират да празнуват заедно 8 декември, че помнят и пеят песни на български. Заради тази носталгия организирали пътуване до Европа и в рамките на седмица са посетили София, Пловдив, Варна и Русе.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)