Народният представител Пламен Нунев откри фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана“

Тази година празникът е посветен на 120 години читалищна дейност в Борово

Народният представител от ГЕРБ - Русе Пламен Нунев и кметът на община Борово Валентин Панайотов откриха единадесетото издание на фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана”. Той се организира всяка година по време на дните на Община Борово, а именно на 1 и 2 септември. Тази година празникът е посветен на 120 години читалищна дейност в Борово.

„Поздравявам ръководството на общината, че продължава традициите. Всички ръководители на общината досега са полагали усилия, за да може да възродите българския дух в Борово. Радвам се, че ще покажете своето майсторство и талант, като всички вие ще допринесете това събитие да стане голям празник. Пожелавам успех на стотиците участници във фестивала“, каза в приветственото си слово Пламен Нунев. Кметът Валентин Панайотов на свой ред поздрави хилядите гости и участници, като запали огъня на фестивала пред читалището. Това стана в присъствието на председателя на Общински съвет – Борово Пламен Симеонов, общински съветници, много гости от Борово и страната. Община Борово кандидатства пред Европейската комисия за недвижима ценност с национално значение и Фолклорен Фестивал «От Дунав до Балкана» е включен в Националния календар на Европейската година на културното наследство за 2018г. Редом до логото на фестивала е и логото на Европейската година на културното наследство.

Участие вземат над 2000 деца, младежи, жени и мъже, от 65 населени места на 13 области на България – Варна, Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Разград, Търговище, В.Търново, Габрово, Стара Загора, Плевен, Враца, София, или от цяла Северна България, от източната до западната ни граница, от р. Дунав до под Балкана и Тракия. Фестивалът има състезателен характер.

В различните категории се състезават 36 индивидуални изпълнители от 4 до 80 години, 6 групи за автентичен и изворен фолклор, 62 групи за обработен фолклор и хорове, 5 мъжки певчески групи, 16 танцови състави и клубове, 4 разказвачи, 6 обичая, 10 дуети, триа, квартети и квинтети, 6 групи за хора в неравностойно положение, 2 оркестъра и 6 ревюта на национални костюми с над 150 годишна история. За голямата награда «Купа на кмета» - 2018г. се състезават по между си 10 културни институции, показващи високо качество на художествения продукт и цялостно представяне. Тази година за първи път в състезателната програма участват рекорден брой малки българчета - над 35 индивидуални изпълнители и детски формации. Това е потвърждение, че фестивалът е мост от миналото към бъдещето.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)