Министър Кралев откри реновираната спортна зала „Иван Ханджиев” в Русе

Спорт

01-09-2018, 18:02

Снимка:

ММС

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Съоръжението ще се използва по време на Световното първенство по волейбол за мъже

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Русе Пламен Стоилов, народният представител Пламен Нунев, вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев и почетният президент на Българската федерация по борба Валентин Йорданов откриха изцяло обновената зала „Иван Ханджиев “.

Съоръжението ще се използва за тренировъчна зала по време на Световното първенство по волейбол за мъже. В Русе ще се играят мачовете от груба „Б”, в която са отборите на Бразилия, Холандия, Франция, Канада, Египет и Китай.

„Горд и щастлив съм от инвестициите в спортна инфраструктура, които правим в Русе. Работим прекрасно и с кмета Пламен Стоилов, и с Пламен Нунев. Инвестирахме доста средства в стадиона, в залата по борба, в залата за тенис на маса, а сега и в залата за волейбол. Защото и волейболният отбор, който тази година влезе в Суперлигата, трябва да бъде подкрепен. Вече имат условия къде да тренират, а аз вярвам, че ще развият още и детско-юношеската си школа”, заяви Кралев.

Министърът подчерта, че една от основните цели на домакинствата на големи първенства е да може подрастващите да се докоснат до най-големите български и световни звезди.

„Целта е българските деца да се запалят по спорта. Защото сме стигнали един критичен процент от млади хора, които се занимават със спорт - едва под 30%. За това правим всичко възможно като държава да им осигурим условия за тренировки и допълнителна мотивация. Трябва да работим и с българските семейства, за да може децата ни да обърнат по-сериозно внимание на спорта. Много пъти сме говорили, че така ще се изгради едно по-здраво поколение. И не само ще съживим, но и ще вдигнем нивото на българския спорт. Така че нека всички родители да се възползват от тези нови условия, които се опитваме да предоставим на българските деца, за да могат да тренират и да следват примера на спортисти като Валентин Йорданов и Любо Ганев”, заяви Кралев.

Министърът изтъкна, че влиянието на двама от най-известните русенски спортисти Валентин Йорданов и Любо Ганев за възхода на местния спорт е много сериозно. Кралев обяви, че ще се работи и за реконструкция на боксовата зала в Русе. До броени седмици ще започне реконструкцията и на спортното училище в града.

„Русенският бокс заслужава сериозна подкрепа. Особено дамската школа, която се утвърждава като водеща в България. А при жените сме една от големите сили в Европа и света”, каза министърът.

Кралев изрази увереност, че Русе ще бъде отличен домакин на Световното първенство по волейбол и изтъкна активната подкрепа, която общината оказва на организаторите.

Кметът Пламен Стоилов благодари на министър Красен Кралев за помощта, с която продължава да се развива спортът в Русе. „Гордеем се, че по време на Световното първенство в Русе, зала „Иван Ханджиев“ ще бъде една от залите за тренировка на отборите.“ каза Стоилов.
Любо Ганев изтъкна, че през последните години се прави изключително много за изграждането на спортна инфраструктура.

„Единственият начин да върнем хората в залите и по стадионите е като им се създадат добри условия за спорт“, заяви вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол.

Ремонтът на зала „Иван Ханджиев“ включва полагане на топлоизолация на фасада и таван, подмяна на прозорци, врати и хидроизолация. На пода е поставена винилова настилка и са ремонтирани санитарните помещения. Извършена е и частична подмяна на електрическата и ВиК инсталациите. Стойността на ремонта е над 220 000 лв., осигурени от Министерството на младежта и спорта. Община Русе е инвестирала 18 000 лв. в оборудването на залата.

На откриването присъстваха множество бивши и настоящи русенски спортисти, както и мъжкият волейболен отбор на „Дунав” (Русе), който ще бъде основен ползвател на залата.

Министър Кралев проведе среща с ръководството на общината, на която бяха обсъдени подробности около организацията на Световното първенство по волейбол. Той разгледа и фотоизложба, посветена на успехите на българския волейбол и отборите, които ще играят в Русе.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)