Потвърдено: Първи случай на Африканска чума по свинете у нас

Общество

31-08-2018, 18:00

Снимка:

Freeimages/Freeimages/Juan Carlos Garavito

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Положителни проби в провадийското село Тутраканци

Положителен е резултатът от пробите за Африканска чума по свинете в провадийското село Тутраканци. Това стана ясно на пресконференция в Областна администрация във Варна.

Това е третият случай със съмнения за африканска чума – пробите от предишните два сигнала бяха отрицателни.

Към момента, със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна е наложена временно ограничаване на придвижването и транспорта на свине и продукти от свински произход в 3-километровата зона от района.

Полицията проверява всички влизащи и излизащи автомобили от селото.


Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип „заден двор“ e постъпил в БАБХ на 30.08.2018г., съобщиха от БАБХ.
В засегнатия животновъден обект са отглеждани общо 7 прасета за угояване. Незабавно взетите проби са изследвани и потвърдени положителни за наличие на вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория.
Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ се предприемат мерки за ликвидиране на огнището и ограничаване разпространението на заболяването.

Също така се обявява 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Обява и десет /10/ км. наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.
Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов