За първи път българско участие на Европейско по шоудаун

Спорт

30-08-2018, 13:52

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

А голямата цел е България да получи домакинството по шоудаун през 2020 г.

България за първи път бе представена на Европейското първенство по спорта шоудаун, което се проведе от 21 до 27 август във Варшава. Шоудаунът е достъпен и увлекателен спорт за хора със зрителни увреждания, който наподобява тенис на маса. Играе се на маса с хилки и ръкавици, но в този случай топчето е звънтящо. През 2009 г. у нас е закупена първата маса за шоудаун, а спортът води началото си от Канада през 60-те години на миналия век.

Европейското първенство по шоудаун е място, където състезателите са натрупали опит, защото за първи път излизат извън България, сподели председателят на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ Иван Янев.

Янев благодари на Министерството на младежта и спорта за финансовата подкрепа, която е позволила участието в състезанието във Варшава.

Малшанс за нашите представители е, че страната ни е попаднала в много силна група с Дания и Полша. Но според Иван Янев състезателите ни са направили голяма крачка в развитието си, защото са видели как тренират другите отбори, как се готвят техните състезатели.

Следващата година се очаква Федерацията да проведе обучение и ще имаме вече първите треньори, не само клубни, а и национални. А голямата цел е България да получи домакинството по шоудаун през 2020 г. За това от Федерацията разчитат на помощта на Министерството на младежта и спорта. Над 1.4 млн. лв. дава държавата за спорт. Субсидията на Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“ е 80 хил. лв. тази година.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)