Статуетка „Русе“ за отличник от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" по повод 139 години Военноморски сили

В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна, се състоя тържествена церемония по връчване на дипломите на студентите от Випуск 2018 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров". В препълнената зала присъстваха студенти и техните семейства, приятели, преподаватели, представители на държавната и местната власт, почетни консули, ректори на университети, представители на морски фирми, бивши и настоящи възпитаници на Училището.

След успешно полагане на държавните изпити, 326 студенти получиха своите дипломи с печата на най-престижната институция на морското образование в страната – флотската Алма матер. От този ден те вече са морски капитани, корабни и океански инженери, електро- и радиоинженери, специалисти по управление и експлоатация на гражданския флот, морските и речните пристанища и компютърни специалисти. Гордост за Морско училище е, че Випуск 2018 има двама първенци – Кристиян Пенев и Павел Желев от специалност „Корабоводене" в образователно-квалификационна степен „Бакалавър", с успех „Отличен", 6,00. Двамата отличници изказаха своите благодарности към преподаватели и близки, след което се обърнаха към своите колеги с думите „след бурята винаги идва златното небе". На събитието присъства директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Община Русе Спасимир Димитров, който връчи статуетка „Русе“ от името на кмета на Общината Пламен Стоилов, на един от отличниците – Кристиян Пенев, който е русенец.

Официален гост на празника на Морско училище бе заместник-министърът на отбраната на Република България – господин Анатолий Величков. На президиума в залата бяха също господин Тодор Иванов – заместник-кмет на град Варна, отец Живко Георгиев, протойерей на Варненската и Великопреславска света Митрополия, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС на Република България, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров", капитан I ранг професор доктор Калин Калинов – заместник-началник по учебната и научна дейност на Морско училище, капитан I ранг Емил Йорданов – заместник-началник по административната част и логистиката на Морско училище, капитан I ранг доц. д-р Николай Великов – декан на Факултет „Навигационен", капитан I ранг доц. д-р Христо Христов – декан на Факултет „Инженерен" при ВВМУ „Н. Й. Вапцаров", к.д.п. Валентин Енчев – изпълнителен директор на ИА „Морска администрация" – Варна, капитан Петър Тухчиев – председател на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище.

Церемонията започна с приветствено слово на началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той се обърна към абсолвентите като моряк към моряци, преди морето да е станало техен втори „дом", с думите: „Морската професия е трудна, дава самочувствие, защото е добре платена, но изисква сериозна теоретична и практическа подготовка. Ние, Вашите преподаватели, смятаме, че сме Ви дали необходимите знания и практически умения, показали сме Ви подходи за правилно решаване на проблемите. Спокойни сме, че ще се справите с всяко предизвикателство."



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)