Охраната на митниците от Бенчо Бенчев спечелена по времето на Румен Радев

Политика

08-08-2018, 12:17

Снимка:

bTV новините

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Фирмата се свързва и с Митьо Очите

Обществената поръчка за охрана на митниците в Бургас от фирмата на общинския съветник Бенчо Бенчев е спечелена на 17 февруари 2017 г., когато ГЕРБ не управлява, а е на власт назначеното от току-що встъпилия в длъжност нов президент Румен Радев, който пое поста на 22.01.2017 г., съобщава сайтът ПИК.

Въпреки яростните опити на червените да накиснат ГЕРБ с това, че по време на тяхното управление охранителната фирма на Бенчев е спечелила обществена поръчка за охрана, фактите сочат точно обратното, пише сайтът и посочва датата на спечелване на обществената поръчка.

Фирмата се свързва със задържания в Турция Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. самият той е казвал в интервюта, че е консултант там. Той беше обявен за издирване след спецакция в Бургас и Несебър срещу организирана престъпна група за рекет и разпространение на наркотици.

Желязков беше арестуван в един хотел с общинския съветник Бенчев. От БСП веднага се разграничиха от Бенчев и обявиха, че бизнесменът плащал само 70 лв. внос. Той пък заяви, че е финансирал не една кампания на левицата. Общинският съветник от БСП Чанко Мирчев каза, че няколко десетки хиляди лева е дарил задържаният общински съветник на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания. От БСП отрекоха. Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП пък заяви, че Бенчев участвал в кампанията на президента Радев, „както всички активисти, кметове и народни представители“.

Зафиров е най-наясно по въпроса какво участие има Бенчев в кампанията на президента през 2016 г., тъй като ексдепутатът е негова рожба, както обясняват социалистите от Бургас, пише ПИК. Според изданието най-вероятно той бил човекът, който е съобщил на Нинова, че фирмата на Бенчев и Митьо Очите има интерес към обществената поръчка за охраната на бургаските митници. А оттам информацията е стигнала по каналния ред до президента Радев, който лично разпореждаше на служебния кабинет какви кадрови решения да взема, пише още изданието.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов