Дъжд от награди за НЧ ”Пробуда-1901г.”

Животът

08-08-2018, 07:24

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Участниците от читалището се представиха отлично във фестивала и се завърнаха с плакети, грамоти и парични награди

Смесеният народен хор и малката певица Кристина Димитрова взеха участие в Осмия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, който се проведе в с. Царевец, общ. Свищов. Участниците от читалището се представиха отлично във фестивала и се завърнаха с плакети, грамоти и парични награди. Същия ден започна и традиционният празник Ден на отдиха в Лесопарк ”Липник”, организиран от Община Русе, Кметство с. Николово и НЧ ”Пробуда-1901г”, с. Николово. 

Съборът се проведе под открито небе. Поздравления поднесоха г-н Андриан Райков - депутат от ПП Герб и Сашо Щерев - началник отдел „Образование”. В петък вечерта за посетителите свири народен оркестър, а за децата имаше люлки и лакомства. Втория ден за осми път се проведе националният фолклорен фестивал на любителските клубове за народни танци „Да се хванем на хорото, на Текето под небето”. В този станал известен в цялата страна конкурс се включиха 15 колектива.

След оспорвана битка в четири кръга от танци и надиграване по двойки, журито в състав Богдан Донев - хореограф към ФТТ ”Найден Киров и преподавател в НУИ ”Веселин Стоянов”, Кънчо Върбанов - хореограф и ръководител на ФС ”Абритус” Разград и Велико Димитров - хореограф от гр. Русе, отличиха няколко състава. Специалната голяма награда и първо място спечелиха домакините от ТФ”Липник” от с. Николово, втора награда спечелиха също толкова отлично представилите се участници от Клуб по български народни танци „Чанове” от гр. Русе. Трето място завоюваха ТК ”Марико” от гр. Свищов. Наградата на публиката спечелиха ТК ”Калипетровци” от с. Калипетрово, наградата на журито отиде при ТФ ”Магия” от с. Зараево, а наградата на кмета на с. Николово - Марийка Генова, която бе и водеща на фестивала се присъди на СТФ ”Радост” от с.Гложене. Медали за най-атрактивна група спечелиха ТК ”Заирай” от с. Българе, за сценична обработка ТГ ”Исмарос” от с. Осмар и победителите от надиграването по двойки. След награждаването празникът продължи с хоротека под звездите с участието на оркестър „Разград” до 1 ч през нощта. Третият ден започна в 9.30 ч с провеждания за втори път и станал традиционен в рамките на този събор Турнир по народна борба „Липник - 2018г.. В борбите се включиха над 40 участници - деца, ученици и кадети.  Всички победители получиха грамоти и парични награди. Гюрай Хамдиев, който е шампион тежка категория спечели Коча на борбите. Следобед празникът продължи с концерт на певицата Стефани и оркестър „Русенски ритми”



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов