Даниел Панов и Красимир Каракачанов приветстваха випуск „Христо Ботев“ на НВУ

Мисия

27-07-2018, 13:23

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

113 курсанти и 44 кадети получиха първите си военни звания във Велико Търново

113 курсанти и 44 кадети от Националния военен университет „Васил Левски“ получиха своите първи военни звания – офицерски и сержантски, днес във Велико Търново. Церемонията се състоя в центъра на Старата столица пред хиляди великотърновци и гости на града. Първенец на Випуск „Христо Ботев“ е курсант Деница Иванова.

Младите офицери и сержанти бяха приветствани от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Пламен Богданов. Награждаването и производството бяха уважени от десетки представители на държавни и образователни институции, на ръководството на Българската армия, на изпълнителната и местната власт и др.

„Отлично знам колко важен е този ден за всеки курсант, колко силни са чувствата, които изпитвате. Отлично знам и отговорността към службата в името на България, дългът към Родината. Днешната церемония е още по-вълнуваща и защото отбелязваме 140-годишнината от създаването на българската армия. Придобиването на първо военно знание в историческата и духовна столица на България – Велико Търново, носи особено силни чувства и емоции и заради славната история на нашия град, и заради ролята му на център на българщината. Търново е дало на България 34 генерали и двама адмирали“, обърна се към офицерите, сержантите и гостите Даниел Панов.

„Българската военна мощ и православната вяра винаги са вървели ръка за ръка. Те са водили нашия народ в годините на слава и възход и са били опора в трудните времена. И в XXI век няма никакво съмнение, че Армията, заедно с църквата, просветата и културата са сред стълбовете и крепителите на българската държавност“, каза още градоначалникът.

 

Даниел Панов пожела на офицерите и сержантите да бъдат достойни български войници, да следват заветите на славните ни предци и на Апостола на свободата Васил Левски, да бъдат смели и отговори в дълга си към Родината, винаги да носят Велико Търново в сърцата си, да обичат България. „Ние всички се гордеем с вас“, завърши Панов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов