Пианист представя Русе на международен фестивал в Холандия

Николай Димитров е ученик в 11 клас в НУИ ,,Проф. Веселин Стоянов“ – Русе

Николай Димитров, който е ученик в 11 клас в НУИ ,,Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, в класа по пиано на Даниела Кюркчиева, е одобрен за участие в Лятната академия на Международния фестивал „Peter de Grote“. Тя ще се проведе от 25 юли до 4 август 2018 г. в град Грьонинген, Холандия. Академията включва майсторски класове при изявени педагози по пиано и камерна музика, както и ежедневни концерти. Пианистът ще има всеки ден индивидуален урок с различни преподаватели от Италия, Испания, Холандия, Русия, Грузия, Мексико, Израел и България, което означава срещи с различни школи, различен стил на свирене и преподаване. Всеки ден ще репетира с трио и квартет, в които е разпределен да свири по камерна музика, като ще получава и уроци със същите състави. Участието на Николай Димитров в лятната академия се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

През изминалата година Николай има над 25 награди от международни и национални конкурси: 3 Гран при, 1 номинация за Гран при, 8 първи, 2 втори и 13 специални награди. Той е член на Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов“ и бе финалист в категорията „Изкуство“. Беше избран и сред най-добрите трима в същата категория на Годишните награди на фондация „Енчо Керязов“. За изключителните си успехи получи наградата „Русе 21 век“ от Община Русе и стана носител на специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант в „Музикант на годината 2017“.

Николай Димитров е сред четиримата възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, избрани от големия български пианист Людмил Ангелов да изнесат концерт на Международния фестивал „Варненско лято“ през следващата година. Наградата на Николай беше обявена по време на заключителния концерт на Деветия майсторски клас на Людмил Ангелов, който се проведе от 11 до 22 юли в Нов български университет в София.Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов