Звезди Керемидчиев: Русенската публика е различна, обичам да идвам при вас

Русе Лайф

24-07-2018, 09:52

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенската публика приветства писателя Владимир Зарев

Интервю със Звезди Керемидчиев по повод концерта „Империята на мюзикъла” - 26 юли, 19 часа, зала Опера

Най-доброто от света на мюзикъла, поднесено от легендата на българския рок Милена Славова, заедно с Звезди Керемидчиев  и солистите на Русенска опера. Русенската филхармония за първи път ще бъде дирижирана от Ариф Дадашев, който пристига от Московския музикален академичен театър "К. С. Станиславски и Вл. Немирович-Данченко. 

Емблематичната Ви песен „Черната овца” от албума „Походът” (1989 г.) все още е „гербова” за името Звезди Керемиджиев. Как успявате да свържете един толкова ярък, дълбоко в тежкото звучене, стил с романтиката на мюзикъла? Социалният протест от 90-те г. как се съчетава с интимното звучене на вечните мелодии?

- Напоследък участвам в доста мюзикъли, играл съм няколко сезона „Исус Христос суперзвезда” в ролята на Юда на сцената на Софийски музикален театър, във варненската опера също, и отделно от това съм пял две отделни арии от операта по различни други ивенти, и съм запознат с този вид изкуство, аз го харесвам принципно. Специално рок операта ми беше много близка – аз съм фен на Deep Purple от дете и когато Иън Гилън беше пуснал първия запис на тази опера, моето поколение тогава много се вълнуваше – Гилън участва в нещо, което беше чисто ново за музикалната култура тогава, въобще понятието рок опера. От това време имах на видео филма, който е правен 1973 г., който е с различни певци от тези, които са в оригиналния запис на рок операта. Така, че аз нямах проблеми с произведението, когато трябваше да го изпълнявам на живо. Като цяло мюзикълът като музикален стил много ми харесва. Що се отнася до песните, аз винаги ги подбирам така, че да са близо до това, което чувствам . Начинът, по който ги изпълнявам, да е свързан с моята същност. В тази връзка романтиката в мюзикъла и в попмюзикъла донякъде са свързани, защото какво по-романтично от една рок балада!

Каква е предварителната Ви нагласа към Русе и публиката, която Ви очаква?

- Идвам с отворени обятия, буквално! Много пъти съм пял във вашия град, последния път при участието ми в рок операта на Николо Коцев „Нострадамус”. Тогава повече от седмица имахме репетиции в Русе, след това два спектакъла един след друг, а миналата година гостувах с нашата група Ахат, заедно със специалния ни гост Джо Лин Търнър в Монбат Арена. Русенската публика е изключителна, тук са ставали едни от най-хубавите концерти, които съм правил с групата и на които съм присъствал като зрителна други банди. Затова съм тук с огромно удоволствие, зареден с емоцията, че ще представя нещо, което русенци може би не са виждали, защото смятам, че го правя различно. Русенската публика е различна, обичам да идвам при вас, защото хората ценят високия стил.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов