Снижен е ръстът на престъпността в област Русе

Същевременно е увеличена разкриваемостта на регистираните криминални деяния

Комисар Илиян Енчев, заместник-директор и началник на сектор „Криминална полиция“, представи данни за работата на ОДМВР – Русе през първите шест месеца на 2018 г. и акценти по основните направления на дейност.  

Основните приоритети в работата на ОДМВР–Русе през 2018 година са противодействието на битовата престъпност, особено в малките населени места, противодействието на престъпленията против личността, кражби, грабежи, престъпления свързани с МПС и наркотични вещества, а също и престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз.
През първите шест месеца на 2018 година в ОДМВР – Русе са регистрирани 1164 престъпления, а за същия период на миналата година те са били 1334, като разкритите през настоящата година са с 59 повече. Най-голям структурен дял продължават да заемат престъпления против собствеността. Като цяло обстановката по отношение на най-тежките престъпления, против личността, е спокойна. Регистрирани са две тежки престъпления – убийства, които са с битов характер и са разкрити. При грабежите има тенденция за намаляване на регистрираните деяния. За 2018 г. те са 18, а  за миналата 26, като разкриваемостта е нараснала от 5 на 8 престъпления. Освен това тези деяния са извършени предимно в областния град, имат уличен характер и не са установени случаи с причинени физически увреждания на пострадалите.

Като положителна тенденция в работата на ОДМВР – Русе комисар Енчев посочи ръста на разкритите престъпления, свързани с наркотици – образувани са 45 досъдебни производства и преписки, задържани са 53 лица, иззети са 335 гр. марихуана, 150 кг. канабис- зелена листна маса, 76 растения канабис, 316 гр. амфетамин, 50 гр. метамфетамин, 2 гр. кокаин, 47 гр. хероин, 34 таблекти екстази. Намаляване се отчита и по отношение на случаите на противозаконно отнети МПС. През това шестмесечие са регистрирани 3 и са разкрити 2, а миналата година за същия период са били 12, от които са разкрити 3.

Във връзка с работата по линия на престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз, служителите на ОДМВР – Русе отчитат също положителни резултати. В хода на провежданата активна дейност в това направление през първите 6 месеца на годината са иззети 12 653 къса цигари и 245.5 кг тютюн.
Ръководството на ОДМВР – Русе отчете зачително подобрение и положителни резултати в работата по противодействието на телефонните измами от началото на 2018 година. Статистиката показва, че има голямо занижаване в регистрираните телефонни измами през първите 6 месеца. В резултат на ефективните действия на криминалистите през изтеклото полугодие са били предотвратени щети на гражданите за над 50 000 лева и са възстановени суми на обща стойност около 20 000 лв.  Освен това с активното участие на русенските служители, работещи съвместно с колегите си от ГД “Национална полиция“ и други областни дирекции в страната, са реализирани и редица успешни операции по задържане на телефонни измамници, извършващи престъпленията и в други региони. Същевременно служителите на ОДМВР-Русе, от всички подразделения, продължават активната разяснителна кампания сред населението в малките и по-големи населени места в областта. На брифинга комисар Енчев представи пред журналисти нов проект за листовка, в малък формат, касаеща телефонните измами. На едната страна има изписано кратко и ясно предупреждение „Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда!“, а на другата страна няколко указания към хората какво трябва да направят, за да не стават жертва на тези престъпления. Той обясни, че до тази идея се е стигнало, тъй като практиката е показала, че брошурите с по-голям формат и повече информация често объркват възрастните хора. Листовката ще се разпространявана на гражданите от служителите, както и чрез съдействието на местната власт, особено в по-малките населени места.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)