Разкрити са взломаджиите на банкомата в Пловдив

Двама молдовчани са извършителите на взломната кражба на над 200 хиляди лева

Двама молдовски граждани са извършителите на взломната кражба на над 200 хиляди лева от банкомат в жилищен квартал “Тракия” на 7 юли т.г. в Пловдив. Подробности около проведеното разследване и разкриване на престъплението бяха оповестени на брифинг днес в сградата на полицията в града от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД “Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски, директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков и заместник-административният ръководител на Районна прокуратура – Пловдив и наблюдаващ досъдебното производство Румяна Зайкова-Калеева.

Единият от извършителите, на 22 години, е задържан за срок до 72 часа. Предстои в петък прокуратурата да поиска пред съда мярката му за неотклонение да бъде удължена за постоянно. От властите в Молдова е получена информация, че той е криминално проявен и издирван. Съучастникът му, който е успял да избяга извън България, е обявен за издирване.

Около 88 хиляди лева от общата открадната сума от банкомата са били намерени у задържания. Друга част от парите са обгорели по време на взрива, а останалите пари мъжете са опитали да пласират в различни чейндж бюра.

Главният секретар на МВР подчерта, че до успешната реализация се е стигнало благодарение на професионалната и екипна работа на служителите от областните дирекции в Пловдив, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен и СДВР. Той допълни, че под координацията на ГДНП и доброто взаимодействие с Районна прокуратура – Пловдив, която наблюдава случая, разследващите са успели в кратък срок да неутрализират двамата чужденци. По думите му, молдовците имали афинитет към подобни престъпления в различни държави, използвайки различни методи за конспиративност и бързо напускали пределите на страните, което ги прави трудни за задържане. В нашата страна двамата са влезли в средата на миналия месец като туристи и временно са пребивавали в различни градове, основно в София, Бургас и Варна.

В хода на разследването е установено, че  двамата са съпричастни и към опита за взломяване на банкомат в жк “Люлин” в столицата в началото на този месец. Както и в Пловдив, те са използвали същите способи и същия автомобил, чийто номера подменяли с откраднати табели от паркирани в близост коли. На експертите в разследващия екип е направило впечатление, че при взрива на банкомата в Пловдив е използван пропан-бутан, което е по-нетрадиционен способ, създаващ условия за самонараняване.

Изключително добра роля за разкриването им е изиграла и изградената система за видеонаблюдение в София, Пловдив, Бургас и останалите градове, които посещавали. В тази връзка бе и мнението на старши комисар Атанас Илков, директор на областната дирекция на МВР, че  инвестираните от Община Пловдив средства изцяло са постигнали положителния резултат при разкриване на подобни тежки престъпления.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов