Най-силното си представяне направи РУ от началото на участието си в състезанието за енергийно ефективни автомобили

Болидите се състезаваха в категориите „Прототипи", задвижвани с електрическа батерия и „Градски тип", задвижван с водород

Два отбора изпрати Русенският университет за участие в състезанието за енергийно ефективни автомобили Шел екомаратон в Лондон. Болидите се състезаваха в категориите „Прототипи", задвижвани с електрическа батерия и „Градски тип", задвижван с водород.

Електромобилът DTT на клуб „Автомобилист" измина 472 километра с един киловатчас енергия и това е най-доброто постижение на отбора в петгодишното му участие в състезанието. Завоюваното девето място от 36 участващи в клас прототипи, задвижвани от електрическа батерия, нарежда младите инженери сред най-добрите в Европа, а още преди заминаването си екипът си беше поставил за цел да е сред десетте най-добри на състезанието в своя клас. Успешното класиране на отбора е следствие от неговата сплотеност и бързите решения на младите инженери.

В другата категория – „Градски тип", задвижван с водород, отборът HydRU Racing team се нареди в топ 5 с изминати 116 километра с един кубичен метър компресиран водород. Екипът, единствен в своя клас, успя да направи четири успешни опита на пистата и премина техническата инспекция без забележки от организаторите. Само километър раздели русенския тим с четвъртия в класирането в тази категория. Визията на HydRU впечатли експертите и автомобилът беше сред 12-те избрани за „семейната снимка" на Шел за състезанието в Европа. Отборът получи и парична награда заради класирането си сред първите пет в своя клас.

Тази година в надпреварата за енергийно ефективни превозни средства участваха 143 отбора от 24 европейски държави. Българските екипи бяха общо четири, като два от тях представиха успешно Русенския университет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов