В Новград отбелязаха 150 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Началото на тържествата беше дадено от Танцов ансамбъл „Българе“, който изпълни фрагменти от спектакъла „Това е България!“

Заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев беше сред официалните гости на честванията в Новград по случай 150-та годишнина от стъпването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг. Той връчи поздравителен адрес на кмета на община Ценово д-р Петър Петров от името на областния управител на област Русе г-н Галин Григоров, в който се казва:

„...Нека помним, съхраняваме и предаваме заветите на предците си!...”

Началото на тържествата беше дадено от Танцов ансамбъл „Българе“, който изпълни фрагменти от спектакъла „Това е България!“. Програмата включваше още изпълнения на самодейните групи при Народно читалище „Христо Ботев“, които показаха на гостите родното фолклорното богатство, както и на децата от местната детска градина и училище.

Празникът завърши с кръшно българско хоро, което се изви на площада пред читалището и тържествена заря-проверка, която бе изпълнен от войници от Националния военен университет „Васил Левски“ и представители на клуб „Традиция“.

От името на кмета на община Ценово бяха връчени и специални награди на г-н Йордан Анчев – шампион по планинско колоездене, и на г-н Бранимир Каралашев, който е носител на множество отличия от фолклорни конкурси.

Събитието се проведе на 6 юли вечерта и на него присъстваха още народните представители от 19-ти МИР г-н Пламен Нунев, г-жа Светлана Ангелова, г-н Искрен Веселинов, изпълнителният директор на Националната служба по заетост г-н Драгомир Николов, кметове и председатели на Общински съвети от региона, както и представители на побратимени общини в Румъния.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов