В Новград отбелязаха 150 години от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг

Народните представители от ГЕРБ - Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова участваха в тържествената церемония и заря – проверка

Народните представители от ГЕРБ - Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова участваха в тържествената церемония и заря – проверка, с които бе отбелязана 150-та годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав. Събитието се състоя в центъра на село Новград, Община Ценово.
„Днешният ден е не само израз на почит към тези достойни българи, но и възможност да си припомним славните страници на историята и нейните уроци, които претворяваме в днешния ден! Тази паметна дата остава в летописната книга на България, Община Ценово и нейните граждани не само защото нашите предци са посрещнали с радост и надежда четниците, поели по трудния път на саможертвата в името на свободата на народа ни. Хаджи Димитър и Стефан Караджа избират въоръжената съпротива срещу турския поробител – израз на тяхна активна позиция и гражданско съзнание в тежък за българите исторически момент, когато съседни държави вече воюват за своята свобода. Благодарение на светлия пример на такива родолюбци България възкръсва след Освобождението“, се казва в приветствието, връчено на кмета на Новград Диана Копчева от Пламен Нунев.

„150 години безсмъртие. Това е най-кратката, но в същото време и най-точната оценка за свободата на поробената Майка България от четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Всички те пожертваха живота си за свободата на поробената си Родина“, каза кметът на община Ценово д-р Петър Петров, който откри тържествената заря-проверка на площада в Новград. 
За да почетат подвига на четниците и двамата войводи в селото на брега на Дунав дойдоха зам.- областният управител Валентин Колев, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, председатели на Общински съвети, общински съветници и кметове. Сред официалните гости бяха и представители на побратимените общини в Република Румъния.
Празникът беше открит от танцов ансамбъл „Българе“, който изпълни фрагменти от спектакъла „Това е България!“. Аплодисменти от многобройната публика съпровождаха изпълненията на малчуганите от детската градина и училището. Танците и песните на самодейните групи при НЧ „Христо Ботев“ допринесоха за повдигане на емоционалния градус и показаха богатото фолклорно богатство на местното население. От името на кмета на община Ценово д-р Петър Петров бяха връчени специални награди на Йордан Анчев –шампион по планинско колоездене, и на Бранимир Каралашев – носител на много отличия от фолклорни конкурси. Ритуалът по тържествената заря-проверка бе изпълнен от войници Националния военен университет „Васил Левски“ и участници в клуб „Традиция“. Небето над Новград се озари от многобройните фойерверки. Беше спазена традицията празникът да завърши с българско хоро, което се изви на площада пред читалището.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов