Китайският премиер се е ангажирал с АЕЦ „Белене“, иска да изгради и магистрала до Русе

Свят

06-07-2018, 15:51

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Борисов: Форматът „16+1“ не противопоставя никого в Европа

Инвестиции в инфраструктура, енергетика и туризъм – това са темите обсъдени по време на срещата между китайския премиер Ли Къцян и българския министър-председател Бойко Борисов. Пекин има интерес да строи у нас.

С контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни Борисов.

Железопътната магистрала на България с Егейско море и магистралата Свиленград-Русе с тунел под Шипка са сред проектите, които също са били обсъдени между двамата премиера. Ако обаче Китай построи тази магистрала, тя най-вероятно ще е платена. Това бе загатнато от Борисов, който обясни, че в Поднебесната страна няма безплатна магистрала, а за България ТОЛ системата е важна.

Всички проекти ще се изпълняват обаче като се спазва европейското законодателство и след провеждането на обществени поръчки.

„Целта на  Форматът „16+1“ не е да се разделя Европа“, подчерта Борисов.

„Китай иска просперираща Европа и силно евро. „16+1“ не е политическа инициатива“, посочи от своя страна китайският премиер

Освен това Китай предоставя кредит от 1,5 млрд. евро. на България за отпускане за финансиране на бизнеса. Това стана чрез подписването на споразумение между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие. Общо 10 двустранни споразумения бяха подписани, като друго предвижда 95 милиона долара за строителството на 6 кораба за Параходство „Български морски флот“.

Посрещането на китайският премиер включи разглеждане на Националния исторически музей, полагане на венци пред Паметника на Незнайния войн и посещение в църквата Света София. Места, които са впечатлили изключително много Къцян, който обеща да разкаже за тях на своите сънародници.

Най-затрогващ обаче бе един определен момент по време на пресконференцията на двамата премиери – идването на жената на Боян Петров Радослава Ненова, която лично им благодари за усилията за търсенето на българина.  

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)