Ученици научиха от архив за лидерството на Русе в българската икономика

Това стана по време на посещение на гимназистите в Регионалната библиотека „Любен Каравелов”

Осмокласници от ПГИУ „Елиас Канети” се запознаха с ценни архивни периодични издания и документи, свидетелстващи за водещата роля на Русе в икономиката на страната след Освобождението и създаването на банковата система в България. Това стана по време на посещение на гимназистите в Регионалната библиотека „Любен Каравелов” и със съдействието на Държавен архив – Русе, които са партньори на фондация „Бряг” по проекта „От началото на банковото дело в Русе до криптовалутите – традициите и визионерството през погледа на русенските ученици и студенти, бъдещи лидери в икономиката и финансите”.

Проектът се осъществява по програма „Знание и растеж”, реализирана от Фондация „Русе – град на свободния дух, с подкрепата на Фондация „Еконт”.

Учениците от специалностите „Банково дело” и „Бизнес администрация” видяха икономически издания от 19 век, сред които Научно-икономическо списание „Промишленост” от 1888 г. и Списание на българското икономическо дружество от 1896 г. Гимназистите се запознаха и със съвременни специализирани периодични печатни издания като списанията „Икономист”, „Мениджър”, „Логистика”, „Капитал”, „Форбс” и др., които бъдещите икономисти могат да ползват за разширяване на познанията си по специалностите си. Наред със сериозната литература и ценни документи, момчетата и момичетата от Икономическата гимназия видяха, че в библиотеката може и да се забавляват с развиващата игра „Потоци пари”. Валерия Йорданова от РБ „Любен Каравелов” разказа на гостуващите ученици и за проекта на библиотеката „Забавна финансова грамотност”, който е предназначен за деца и младежи.

Накрая всички ученици получиха списък на запазените сгради и адресите на първите банки в Русе. По този начин гимназистите бяха поканени да участват във фотоконкурса на фондация „Бряг” „Сградите на първите банки в Русе напомнят за началото”. В него могат да се включат всички ученици от русенските гимназии. Фотографиите трябва да се изпращат на e mail: editor@briag.bg.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)