В НДК представиха книга-артинсталация с посланията от европредседателството ни

София Лайф

27-06-2018, 15:13

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Книгата е създадена по проект „Да оцветим Европа с багри, музика и светлина”

Артинсталация, представляваща разтворена книга, чиито страници съдържат петте основни послания на българското председателство на ЕС – културно сътрудничество и диалог, консенсус, българска национална специфика и идентичност, конкурентноспособност и сближаване (кохезия), беше разположена в централното фоайе на НДК.Тя е с размери 2/1,5 м. и е изработена от деца, предават от НДК.

Книгата е създадена по проект „Да оцветим Европа с багри, музика и светлина”, реализиран от район „Връбница” към СО, и е осъществена с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018” на Национален фонд „Култура”.

Инсталацията беше официално открита на 26 юни от 11:00 часа, а на събитието присъстваха кметът на район „Връбница” – Младен Младенов, Елиянка Михайлова – директор Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование” в МК, председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков, както и част от децата и екипа, участвали в изработването на книгата.

„Тази книга е приказно голяма. Книгата винаги е интересно послание. Хубаво е, че първото ви участие е именно в толкова голяма книга. Така сами може да видите всичките усилия, които сте положили, а всички заедно можем да я прочетем. Може би някои от вас идват за първи път в НДК. Това е едно чудесно място за култура. В момента тук има и много политици, чиито решения са важни за нас и за нашия живот. Чувствайте се винаги добре дошли тук”, с тези думи Борислав Велков поздрави децата и допълни, чемалчуганите са успели да обяснят някои сложни понятия от европейската политика по много ясен, достъпен и оригинален начин.

„Книгата е символ на знанието, тя е събрала в своите страници петте приоритета на българското председателство. Получи се една много добра книга, която даде възможност на всички деца да покажат това, което могат. Тя е пречупена през погледа на децата на „Връбница”. Благодаря на всички, които взеха участие в тази програма. Благодаря ви, че бяхте толкова цветни и музикални, и толкова светли”, обърна се към гостите кметът на район „Връбница” Младен Младенов.

Г-жа Елиянка Михайлова благодари на всички участници в проекта и отбеляза, че се радва, че събитието е в най-големия културен център, където през поседните 6 месеца се провеждат едни от най-големите събития от българското председателство на ЕС. „Много е впечатляващо това, което сте направили. Направили сте ги на най-мощния и красив език на света, а именно езика на изкуството. Това, че книгата е изработена от вас, децата също е символ. Вие сте най-мъдрите дипломати и онези, които в бъдеще може би ще бъдете онези посланици, които ще прокарат идеите за обединена Европа, както я показвате тук”, каза още тя.

Артинсталацията е своеобразен символ на посланията на председателството и „спомен” за успешното му провеждане в България и ще може да бъде разгледана от всички посетители и гости на Двореца за период от 6 месеца.

В проекта на район „Връбница” „Да оцветим Европа с багри, музика и светлина” вземат участие над 1000 души, предимно деца от 33 институции, сред които детски градини, училища, читалища, Двореца на децата и др.

Отделните пет платна на артинсталацията, представляващи отделните страници на книгата, са изработени на пет отделни сцени: сцена на музиката (на която е изработен елемента „Културно сътрудничество и диалог на европейско равнище”), сцена на литературата (на нея е създаден елемент „Консeнсус”), сцена на творчеството (там е направен „Българска национална специфика и идентичност”), сцена на конкурентноспособност (където е изработен елемент „Конкурентноспособност”) и сцена на приятелството (създаден е елемент сближаване/кохезия).

Децата - участници в проекта - се запознаха и с протичащото в НДК Българско председателство на Съвета на ЕС. Те разгледаха и технологичните достижения, представени по време на Дигиталната асамблея, която се провежда в момента в НДК и е част от програмата на Българското председателство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов