С два екипа участва Русенският университет в надпреварата Shell eco-marathon

Ръководителите на клубовете Автомобилист и HydRU споделиха с какви очаквания тръгват за британската столица.

Двата екипа, които ще представят Русенския университет на състезанието за енергийно ефективни автомобили Shell eco-marathon са на финалната права преди заминаването за Лондон. На среща с ректорското ръководство ръководителите на клубовете Автомобилист и HydRU споделиха с какви очаквания тръгват за британската столица.

Електромобилът, с който университетът ще се състезава в категорията „Прототипи", задвижвани с електрическа батерия е олекотен с 40% спрямо миналата година, купето е по-ергономично, ново е окачването, контролерите, отделни детайли по автомобила също са обновени, каза ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев.

Новият HydRU, който ще представи Русенския университет в категорията „Градски тип" е с изцяло нова концепция. Благодарение на олекотеното шаси теглото му е паднало под 100 килограма, разказа ръководителят на екипа доц. Иван Белоев. Нови са електронните компоненти, контролери, мотори, а водородната клетка е с нови кондензатори. Прототипът, който изработиха студентите и с който спечелиха купата за най-добър дизайн на Shell Eco-Marathon Challenge Event – Turkey 2017, ще остане електромобил, стана ясно по време на срещата с ръководството на университета.

Ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев пожела успех на отборите и отбеляза, че участието на двата екипа в състезанието изисква не само смелост, а и възможности за изпълнение на поставените задачи. Освен това включването на представители на различни факултети, дава възможност за усвояване на умения, които е невъзможно да бъдат придобити само в учебните зали. Той благодари и за подкрепата на фондация „Русе-град на свободния дух" в годините, когато са подпомагали инициативите на студентските екипи.

Общо 175 отбора от 24 страни от Европа ще демонстрират своите инженерни и дизайнерски умения от 5 до 8 юли в олимпийския парк „Куин Елизабет" в Лондон. За трета година участниците в състезанието ще покажат в британската столица кой може да измине най-много километри с най-малко количество енергия. Пет български отбора ще покажат своите разработки на Shell Eco-marathon 2018, като два от тях са на Русенския университет.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"