Хиляди русенци събра най-колоритното лятно събитие в Русе - Русенският карнавал

Тазгодишното му издание бе посветено на Световното първенство по волейбол, на което град Русе ще бъде домакин през септември

В Русе се проведе традиционният Русенски карнавал, който с времето се превърна в най-пъстрото и най-значимо събитие в културния календар на града, представляващо свободата на изявата, чрез всички форми на уличния пърформанс – шествия, танци, игри, състезания. Тазгодишното му издание бе посветено на Световното първенство по волейбол, на което град Русе ще бъде домакин през септември. Карнавалът се проведе под надслов „Влез в отбора“. Централната част на града се превърна в сцена, на която над 1000 талантливи участници се включиха в множество забавления и игри, придружени с атрактивни награди.

Началото на празничната програма беше с участието на Миро, Бате Енчо, Дара и Лос Памбос и със специалното участие на Рей Хернандез – музикант от Венецуела и  IDance Studio на Каталин и Андреа от Румъния. После тръгна ритуално шествие, водено от известния волейболист от близкото минало и русенец Любо Ганев, което съпътства пренасянето на Световната купа по волейбол от сцената пред Държавна опера – Русе до сцената пред Съда. Там, кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов посрещна трите лъча, тръгващи от различни точки на града, и официално откри Карнавала. За Цар на Карнавала беше обявен известният волейболист от близкото минало, русенец и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и му бе връчен ключа на град Русе, с който по традиция се „отключва“ карнавалния дух на града. Деца от русенските детски градини, облечени в екипи, представиха държавите-участнички на сцената на карнавала. Това допълнително  допринася за рекламната кампания, свързана с домакинството на града ни на Световното първенство по волейбол за мъже от 12 до 18 септември в Арена Русе. Всички желаещи имаха възможността да се снимат с Купата от Световното по волейбол на сцената пред операта.

В карнавала се включиха хиляди жители и гости на град Русе от всички възрасти. Представители от Община Русе бяха кметът г-н Пламен Стоилов, зам.-кметът по европейско развитие г-н Страхил Карапчански, зам.-кметът по икономика, инвестиции и собственост г-жа Даниела Шилкова, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска, както и директорът на дирекция „Култура и образование“ г-жа Ирена Петрова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов