Празник на Националния музей "Земята и хората"

София Лайф

19-06-2018, 09:32

Снимка:

Музей "Земята и хората"

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Отбелязва се и Денят на дарителя

На 19 юни 1987 год. музеят отваря врати за първите си посетители и ежегодно на тази дата чества Ден на дарителя на Националния музей “Земята и хората”.

Дарителството в България има далечни традиции, чиито корени трябва да се дирят още в годините на утвърждаването на българската държава. Като обществено явление то е уникално с универсални черти и същност, и се обуславя от историческите обстоятелства на своето време. Националният музей “Земята и хора” е създаден през 1986 година благодарение на щедрите дарения на 90 български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери и 65 институции и фирми чрез Националния дарителски фонд “13 Века България”. Броят на дарителите на музея към 2018 година нараства на 751 частни лица и над 2357 институции и фирми.

Ежегодно на 19 юни в музея си дават среща неговите създатели, дарители и съмишленици. На този ден екипът на НМ "Земята и хората" представя изложба "Нови постъпления", показваща новопостъпилите през последната година движими културни ценности. На тържеството се връчват свидетелства за дарения. Известни музиканти и лауреати на конкурса "Музиката и земята" поднасят музикален поздрав.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)