Намаляването на безработицата в трансграничния регион - във фокуса на нов проект

Основната задача на проекта е да улесни достъпа на студенти и завършили висше образование до пазара на труда

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров изрази подкрепа за реализирането на проект, целящ намаляването на безработицата сред лицата с висше образование в трансграничния регион между България и Румъния. Основната задача на проекта е да улесни достъпа на студенти и завършили висше образование до пазара на труда.

Проектът е и в съответствие със стратегия „Европа 2020“, защото позволява хоризонтална интеграция и сътрудничество от двете страна на р. Дунав между институциите, свързани със заетостта. Сред предвидените дейности са създаването на уебсайт, брошури, мобилни приложения, както и осъществяването на информационни събития, организирани в рамките на проекта под надслов „Готино е да си мобилен“. Ще бъдат реализирани и езикови, междукултурни, предприемачески и лидерски курсове, а също и практически стажове в румънски и български фирми. Не на последно място ще се проведат и два панаира на трудовата заетост.

Към момента е създаден сайт по проекта, чрез който се осъществява връзката между търсещите и предлагащите работа субекти. Платформата е достъпна на следния уеб адрес: https://www.capability-acces.eu.

Инициативата се реализира по проект “Career Paths to Youth Labor Mobility”, финансиран по Програма Interreg V-A Румъния – България.

Водещ бенефициент по проекта е Университета по аграрни науки и ветеринарна медицина в Букурещ, а партньори са Русенски университет „Ангел Кънчев“ – филиал Силистра, Търговско-индустриалната камара в Кълъраш, Асоциация „Присъединяване“ Кълъраш и Център за бизнес и иновации “Innobridge” Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов