Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

По традиция се коли агне или коза като милостиня, младите искат прошка от по-възрастните в семейството и рода

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан байрам, наричан още Шекер байрам. Той е един от двата най-големи празника в исляма, продължава три дни и се празнува тържествено в Турция, и в повечето мюсюлмански страни. Празникът отбелязват и мюсюлманите в България.

Рамазан байрам води началото си от мюсюлманския пророк Мохамед. Чества се на първия ден от месеца шаууал, след свещения месец Рамазан. Известен като мюсюлмански празник на разговяването, той отбелязващ края на месец Рамазан. Празникът се чества в края на 29-ия или 30-дневният пост, по време на който вярващите от изгрев до залез слънце тримирят. Смята се, че по време на постите правоверните мюсюлмани водят ожесточена борба със злото и успяват да победят, затова има право на тържествено празнуване.
В навечерието на празника се раздава милостиня и се коли агне или коза. Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. На малките деца се дават пари или бонбони. 
Първият ден преди Байрама жените месят мекици и ги раздават на съседите си, децата обикалят от къща на къща и събират бонбони, мекици, сладки. Този ден се нарича “Арифе гюню”. 
На Байрям рано мъжете отиват на джамия за  намаза, където се обявява започването на празника. Същият ден по-младите посещават по – възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка. 

За мюсюлманите както Рамазан байрам, така и Кубан байрам са повод да покажат благодарността си към Аллах. На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!).
Този празник продължава 3 дни до късни часове с веселие. На масата се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам. Освен пищното угощение, всички по-млади искат прошка от възрастните.Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден