Открихме 49-то издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“

Мисия

10-06-2018, 14:20

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Концерт на Швейцарския младежки симфоничен оркестър JSO Bern в Русе

На сцената тази година се представят над 460 участници, от които 24 индивидуални изпълнители, 17 танцови състава и 32 певчески

Днес, в Парка на младежта, зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров откри 49-тото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“. Той поздрави участниците от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, пожела на всички успех и заяви, че събитието се е утвърдило като един от най-известните събори за народно творчество в Северна България.

 

Съгласно регламента, съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен и изворен фолклор. На сцената тази година се представят над 460 участници, от които 24 индивидуални изпълнители, 17 танцови състава и 32 певчески. Общо 20 са групите и индивидуалните изпълнители от Русе, 5 – от Велико Търново, 3 – от Силистра, от Ямбол и Търговище – по 1, като експертното жури, което ги оценява е в състав: проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей - Русе, проф. д-р Горица Найденова – етномузиколог и Генчо Генчев – кмет на Община Свищов.

 

По време на почивката в конкурсната програма, се състоя обеден концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев. Тазгодишното 49-то издание на фолклорния събор е съпътствано и с Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)