Ансамбъл „Хармония” блесна на Международен фестивал на университетската музика

Русе Лайф

09-06-2018, 11:00

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кампанията Avon срещу рака на гърдата в Русе

Във Франция

Ансамбъл „Хармония” към Русенския университет взе участие в  32-я Международен фестивал на университетската музика в Белфор, област Франш Конте, Франция.

Бурно аплодирани бяха всички концерти на университетската формация, а потеклата чрез нея буйна река от красиви фолклорни мелодии и танци увлече в своя порив френската  публика. Представители на различни националности влязоха в ритъма на уникалния български неравноделен такт.

Създаден през 1986 година по идея на преподавател в Технологичния университет Белфор-Монтбелиар, днес Международният фестивал на университетската музика се организира и финансира от град Белфор и студентски асоциации и се подкрепя от местните жители и от хората в околните области на Франция и на съседна Швейцария.

Тази година форумът бе с четири основни направления: класика, музика на народите, джаз и импровизационна музика, съвременна музика. В него участваха 40 държави с над 1850 изпълнители. Те бяха подкрепяни от 300 доброволци, които им оказваха постоянно съдействие.

200 безплатни концерта, 21 сцени и 100 хиляди зрители е равносметката за петте фестивални дни, а всяко изпълнение на „Хармония“ предизвикваше не само аплодисменти, но и желание у зрителите да  последват артистите. Това за пореден път доказа майсторството на ансамбъла, който успя да докосне душите и сърцата на домакини и гости с уникалната мелодика и неповторимия ритъм на българската народна музика, песни и танци.

Събитието беше шанс за французи и чуждестранни гости да чуят, да видят и да почувстват България. А в историята на фестивала вече има още една българска страница, красиво изписана от академичната общност на русенската Алма Матер.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов