Моят град е моята крепост

Дунав

09-06-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Благотворителен концерт "Заедно за децата на фондация "Александър Русев"

Област Русе бе представена от отбора на СУПНЕ „Фридрих Шилер” с участници Теодор Шопов от VВ клас и Цветелин Киров от VIВ клас

Тази седмица  в  Шумен бе даден стартът на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“.  С помощта на МОН са сформирани отбори от всяка една от 28-те области, които ще излъчат победители в няколко регионални състезания, а класираните отбори  ще участват във финалния кръг, който ще се проведе през есента. В първото от тях се състезаваха ученици от областите Русе, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище и Разград .

Водещи на състезанието бяха актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, които „изпитваха“ участниците в области, свързани с българската история, география, фолклор, както и обновяването на регионите с проекти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На сцената бе и познатата от телевизионния екран  Евелина Павлова, която помагаше на отборите. Изненадата за участниците и гостите бе появата на известния изпълнител Веселин Маринов, който поздрави всички с изпълнението на песента „За теб, Българийо“, с което стимулира допълнително всички състезатели в патриотичното състезание.

Официални гости и жури на конкурса бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-министърът Деница Николова, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, областният управител на Шумен  – проф. Стефан Желев, и кметът на Община Шумен  – Любомир Христов.

Децата мериха знания в три състезателни кръга. В първия всеки отбор отговаряше  на два въпроса от неговата област, като трябваше да познаят обектите от снимката (културна и туристическа инфраструктура, финансирана от ОПРР). Във втори кръг участниците познаваха изпълнителя и името на песента, от която чуваха откъс. Последният кръг беше „Колело на късмета“ с имената на всичките 28 области – всеки отбор отговаряше  на въпроси за района, който му се е паднал след завъртане на колелото.

Област Русе бе представена от отбора на СУПНЕ „Фридрих Шилер” с участници Теодор Шопов от VВ клас и Цветелин Киров от VIВ клас. Ръководители на отбора бяха  госпожа Цецка Маркова и д-р Наталия Иванова – учители по география в Дойче шуле. Състезателите бяха подкрепени от 50 ученици от V до VIII клас, които бяха част от публиката. Нашите представители показаха добри знания, но се затрудниха в музикалния кръг и се класираха на IV-то  място. Победител в състезанието стана отборът на града-домакин – Шумен.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)