Постигна се успех в преговорите за телеком законодателството на ЕС по време на Българското председателството

Парите

08-06-2018, 17:59

Снимка:

Министерство на транспорта

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът и русенци почетоха жертвите на Холокоста

Отбелязахме значителен напредък в придвижването напред на Цифровия дневен ред на Европа, заяви министър Ивайло Московски

С благодарност и поздравления към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за изключително важната свършена работа в областта на телекомуникациите, се обърна днес комисарят по Цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на съвместна пресконференция. Повод за нейните думи е постигането на предварително политическо споразумение по Кодекса за електронните съобщения на Съюза. Темата бе обсъдена в рамките на следобедното заседание на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика във формат „Телекомуникации“. То се провежда в Люксембург и се председателства от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.  Компромисът в трудните преговори бе постигнат именно в рамките на Първото българско председателство на Съвета на ЕС и се оценява като голям успех за България.

 

Днес отбелязахме значителен напредък в придвижването напред на Цифровия дневен ред на Европа, заяви по време на пресконференцията министър Ивайло Московски. Той подчерта, че се създава ясна правна среда, която да позволи на бизнеса и потребителите да се включват пълноценно в Цифровия единен пазар и да използват ефективно възможностите на онлайн пространството независимо от това, къде се намират в рамките на ЕС. По думите на министъра, с постигнатото политическо споразумение ще се намалят цените на международните повиквания и се стимулират инвестициите във  високоскоростни мрежи. 

Поддържането на високи стандарти в областта на киберсигурността в ЕС беше един от важните приоритети в работата на Българското председателство, обобщи след приключване на дебатите по тази тема днес, министър Ивайло Московски. Той добави още, че се работи интензивно върху намирането на решения, които гарантират защитата на правото на личен живот на гражданите, на личните данни и на поверителността на съобщенията по такъв начин, че да се позволи развитието на цифровите иновации.

 

„Също толкова важна за укрепването на доверието в онлайн комуникациите е и инициативата на Комисията за Директива за повторната употреба на данни от обществения сектор“, каза Ивайло Московски.  По думите му, днешният дебат може да помогне на европейските дружества, стартиращи предприятия и разработчици в области с висока добавена стойност, като например изкуствения интелект, да получават данните, които са им необходими за извършваната от тях работа и научноизследователска дейност.

В рамките на заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика във формат „Телекомуникации“ се проведе политически дебат за повторното използване на информация от обществения сектор.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)