Кметът и русенци почетоха жертвите на Холокоста

Мисия

08-06-2018, 15:27

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Благотворителен концерт "Заедно за Децата на фондация "Александър Русев"

Сред гостите бяха митрополит Наум, дипломати , ръководството на „Шалом“

Днес, на пл. „Мустаков“ 4, се проведе церемония по откриване на паметен знак, посветен на жертвите на Холокоста. На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска, заместник областният управител на Област Русе Валентин Колев, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, представители на Посолството на Азербайджан в България и на Консулството на Руската федерация в Русе, председателят на Регионална организация на евреите „Шалом“ – Русе Роза Ишах и зам.-председателят Стела Дионисиева, главният секретар  на Организация на евреите в България „Шалом“ Йосиф Маламед и др. 

В словото си, русенският градоначалник заяви, че денят в памет на жертвите на Холокоста е знак не само на уважение към загиналите, но и напомня решително на обществеността да се противопоставя срещу дискриминацията. „Преди 75 години нашите деди са проявили хуманизъм и кураж и са изградили една от най-достойните глави в националната ни история - близо 50 000 спасени български евреи, в резултат на действията на по-голямата част от българската общественост и Българската православна църква“, сподели още той. 

През 2018 г. се навършват 75 години от спасяването на българските евреи от Холокоста. Организацията на евреите в България „Шалом“ провежда поредица от събития в цяла България, съпътстващи този повод. Регионална организация на евреите „Шалом“ – Русе се включи в тази инициатива и почете годишнината, като постави паметната плоча на централно място в град Русе, посветена на русенското гражданство, оказало помощ и допринесло за предотвратяване на депортацията на хиляди евреи. Плочата е изградена от черен гранит и е с дарения от членовете на русенското дружество.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов