ИАППД почва нов проект за модернизация

Дунав

06-06-2018, 16:09

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Постоянните обжалвания застрашават ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”

Проектът е на обща стойност 20 632 677.38 лв.

Заместник- областният управител на област Русе Валентин Колев беше сред официалните гости на организираната от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ встъпителна пресконференция по проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“.

В приветствието си към присъстващите той  отбеляза, че през последните няколко години присъства за пореден път на презентации за  стартиране на нов проект от страна на Агенцията, което е похвално и показва ангажираността за инж. Цонев и екипа му. Колев заяви, че е очевидно как ръководството и служителите на ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“ се справят успешно с предизвикателствата .Направеното  до момента, новите кораби и новите механизми, които се въвеждат за изучаване и поддържане на реката и за подпомагане на корабоплаването е пример за високо европейско ниво. Колев  изрази увереност, че проектът ще завърши в срок и  за пореден път агенцията ще докаже приноса си  за безопасността на корабоплаването по р. Дунав.

Очакванията са чрез проекта да се осъвремени материално-техническата база на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ за извършване на дънно удълбочителни работи по корабоплавателния път. Предвиденото оборудване за закупуване включва драга, плаващи тръби за транспортиране на наноси, понтон, несамоходен шалан и маневрен кораб, като чрез тях се очаква да се повиши няколко пъти досегашния капацитет за извършване на драгажни работи. Идеята е по този начин да се постигне по-голяма ефективност от навременното драгиране за по-трайно задържане на необходимите дълбочини при средни и по-ниски водни нива. Основната цел на проекта е да се създадат условия за премахване на „тесните места“ в най-критичните участъци в българския участък от р. Дунав – част от Трансевропейския транспортен коридор „Рейнско-Дунавски“, които да доведат до подобряване на корабоплавателния път, повишаване достъпността до речните пристанища и осигуряване на безопасност на корабоплаването.

Проектът се финансира по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. и е на обща стойност 20 632 677.38 лв.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)