Започна детското лято в библиотеката

Животът

05-06-2018, 11:22

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Записват за инициативата на Регионален исторически музей – Русе „Лято в музея”

С „Академия за малчугани“ и „По пътя на изкуството - от Дега до Пикасо“ започнаха летните занимания

От 4 юни стартира „Академия за малчугани“ по проект „Търсачи на знание“. Тя се осъществява по време на лятната ваканция и включва два уъркшопа: „Малък съм, но знам…“ - насочен към повишаване на здравната и научната култура на децата, и „Къде растат парите?“ – за придобиване на основна финансова грамотност. Целта е повишаване на функционалната грамотност чрез използване на нови технологии и стимулиране на творческата мисъл на участниците.

Още през месец май, преди старта на академията, всички групи бяха запълнени. Повече от 100 деца заявиха желание за участие и са включени в предстоящите обучения през месеците юни и юли. Участниците в първото ателие се опознаха помежду си с помощта на психолога Венета Венкова и преминаха към теми, насочени за повишаване степента на знания на децата в областта на грижата за физическото и психическо здраве. Чрез психодинамични и интерактивни техники и методи, игри и занимания децата представиха индивидуалните си качества и се почувстваха част от групата.

Припомняме, че проект„Търсачи на знание“ се осъществява по програма „Знание и растеж“ и се финансира от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и с подкрепата на Фондация „Еконт“. Партньори са БМЧК и Сдружение „Културни пространства“.

В следобедните часове децата участваха в ателие „По пътя на изкуството - от Дега до Пикасо“, водено от културолога Албена Симеонова. То включва история на изкуството за деца и творческо ателие, в които малчуганите се запознават с основни течения в съвременното изкуство, как и кога са възникнали, научават за живота и творчеството на известни художници. Специално внимание се отделя на избрани шедьоври, които въплъщават характерните особености на отделен период или движение. Каква е изначалната цел на тези творби и как да ги разбираме днес? Защо в даден исторически период изкуството процъфтява, а в друг - не? Защо някои произведения са толкова значими? На тези и още много други въпроси отговарят децата, докато учат и се забавляват. По време на всяко занимание те експериментират върху зададена тема и създават свой личен шедьовър, докато рисуват.

През месеците юли и август предстоят още интересни занимания, част от които са по проект „Силата на знанието“. Целта е формиране на проактивно отношение към усвояване на нови знания и осмисляне на прочетено съдържание, чрез въздействие на звук, светлина, аромати и музика.

Записването вече започна, повече информация може да получите в Детски отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов