Привличат деца към екологията, идват учени и изследователи

Мисия

04-06-2018, 09:00

Снимка:

ПП "Русенски Лом"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Панорама на средното образование в Русе

Стартира проект „Земята е домът ни“

Сдружение „Диалог 2017“ и Образователен център „Диалог“ стартират проект „Земята е домът ни“, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух" с подкрепата на Фондация „Еконт“. В продължение на една седмица, в периода от 9 до 13 юли, 40 деца от Русе ще имат възможност да се включат в научни работилнички с екологична насоченост. По-късно те самите ще станат активисти по каузите на проекта. Идеята е да се привлекат деца от различни възрасти към идеята да живеем разумно на Земята, която е наш дом. За целта са поканени като ментори учени, изследователи, обществени личности, млади хора, които ще покажат как науката може да бъде любопитна, приложна, достъпна и как тя служи, за да бъдат хората полезни на природата. 

Съпричастни към идеята са инж. Йордан Йорданов – командир на Българската полярна база в Антарктида, който освен, че ще запознае децата с начина на живот в базата, с енергийните източници и логистиката, с редките видове и с екологичните проблеми, които са видни и на Ледения континент, е подготвил и изненада, чрез която участниците ще може да се пренесат на Антарктида виртуално. 

Спелеологът Теодор Кисимов, известен като българина, поставил рекорд за България като достига 2 145 метра в най-дълбоката пещера в света Крубер-Вороня в Абхазия и остава там 12 дни, е вторият ментор, който ще работи с децата. Той ще презентира своите пътешествия към върховете или под земята и ще прикани младежите да се запознаят с екологичните каузи, в които самият той вярва. 

Третият ментор е Весела Михова, университетски преподавател, който в свободното си време се посвещава на екологични мисии. Пещерняк, алпинист, тя заедно със семейството си, работи по различни проекти с екологична насоченост, занимава се с компостиране, български биохрани и има опит в работа с младежи. 

След първите три дни, които ще преминат в срещи с посочените ментори, следват работа с учителите от Образователен център „Диалог“. Гергана Кръстева е физик и математик и в нейните ателиета децата ще се запознаят с източници на енергия и ще експериментират или играят с приложни игри, свързани с енергии и физични закони. 

С Даниела Станева, обучител по развитие на критическото мислене, децата ще се подготвят върху техники за креативно мислене с цел по-късно да отстояват свои научни тези или изобретения. Най-малките участници ще изработват приложни модели. 

Последните два дни по проекта, разделени в отбори, участниците ще работят с Елица Цанкова, студент по биология и екология от Хумболт университет в Берлин, и Нели Маркова, студент по Мениджмънт на качеството и метрология и участник в Клуб по роботика към Русенския университет. Целта на занятията тук са да се играят игри, в които децата ще бъдат поставени в ситуации на екологични катастрофи, и влизайки в роли, ще предлагат концепции за справяне с проблемите в глобален план. В тези игри те ще подготвят свои научни тези или идейни проекти, които ще представят пред своите родители и други гости в заключителния ден по проекта. 

Ръководител на проекта е Гергана Кръстева, а координатор на дейностите, срещите и логистиката е Цветелина Цветанова, управител на Образователен център „Диалог“. Проектът е отворен за деца на възраст 5 – 8 клас, но при особено силна мотивация може да посрещне като партньори и по-големи ученици. 

Записването на участници започна , безплатно е, до заемане на местата и ще става на телефони 0888411776, 0889387887, 0887199195 или на страницата по проекта във Фейсбук https://www.facebook.com/dialog.zemqta/ Русе  диалог



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)