Детски палатков лагер „Знание и Взаимопомощ“

Дунав

02-06-2018, 09:00

Снимка:

ОУ"В. Левски",архив

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Деветима непълнолетни са разбивачите на павилиони в Русе

В рамките на проекта 140 деца от 7 до 11 години ще могат да посетят безплатно тридневен палатков лагер в района на хижа „Здравец“

През лятото на 2018 в Русе ще се проведе детски палатков лагер „Знание и Взаимопомощ“. Организатор на събитието е Сдружение с обществено полезна дейност „Здравец“. Инициативата е по проект, реализиран по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе - град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“ и със съдействието Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението и Регионалния инспекторат по образованието. Партньор на проекта е Русенски морски скаутски клуб  “Приста Скаут“.

 

 

 

В рамките на проекта 140 деца от 7 до 11 години ще могат да посетят безплатно тридневен палатков лагер в района на хижа „Здравец“. Групите са от по 10-12 деца и вече са сформирани.

 

 

 

Лагерът ще се проведе от 6 юни до 4 юли 2018 година. Участниците ще имат възможност да се включат в излети, по време на които ще получат повече знания за релефа, скалните образования, растителните и животински видове. В програмата са предвидени и практически занимания с представител на ПБЗН – Русе.

 

 

 

Темите са :

 

1. Индивидуални средства за дихателна защита - изработване на лична предпазна маска от марля и памук.

 

2. Предпазване от химически отрови - разтвор на лимонена киселина неутрализира замърсяване с амоняк; разтвор на сода бикарбонат неутрализира замърсявания с хлор. Изработване на разтворите и нанасянето им върху маските изработени от децата. Демонстрации и на противогаз и други маски и предпазни средства.

 

3. Пожарогасене с различни средства. Как палим и гасим огън на открито. Приготвяне на мястото за огън и ограждането му с камъни; подветрена страна и безопасност, гасене с различни средства - вода, пожарогасител, лопата и пръст.

 

4. Запазване на самообладание и поведение при критични ситуации. Отговорността ни да сме спокойни и целенасочени и действаме разумно и фокусирано при заплаха. 

Проектът „Детски лагер „Знание и Взаимопомощ“ цели увеличаване и затвърждаване на знанията на децата, за тяхното здраве и за лична и групова безопасност, както в извънредни и аварийни ситуации, така и в ежедневието. Това ще бъде постигнато чрез прилагане на практика на теорията, научена в училище и организиране на игри в тази насока сред природата. Целта ще се постигне с личен пример от знаещи и практикуващи, чрез вдъхновяване на децата за по-висока полезност към себе си и другите. Измерител за постигнатите резултати ще е желанието на учениците да станат доброволци и да се включат и те в предаването на тези знания напред на новодошлите деца. 

Всички, които желаят да получат информация за инициативата или да я подкрепят могат да посетят страницата Детски палатков лагер Русе @TentCamprRuse в Фейсбук.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)