Седмица на детето зарадва малчуганите от община Ценово

Русе Лайф

01-06-2018, 14:47

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Макарина от Ценово стана хит на празник на баницата във Върбица

Всички се обединиха около популярната фраза, че „мишката няма да изяде книжката"

Децата от всички населени места в община Ценово през последните дни се превръщат в своеобразен център на внимание. Те станаха участници в поредица от инициативи, посветени на Международния ден на детето 1 юни, обединени от мотото „Седмица на детето“. Празниците се проведоха с активната подкрепа на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която осигури подаръци за всички участници.

Стартът на празничните прояви беше даден в Новград. В залата на местното читалище се събраха ученици от началния курс за Празник на приказките. Малчуганите бяха преоблечени като герои от любимите си четива. Денят на приказките започна с маратонско четене. Момичета и момчетата показаха нагледно, че обичат да четат приказки като безпогрешно решаваха кръстословици с имена на герои. В един глас отговаряха на поставените въпроси за приказните герои, свързваха текстове, отгатваха популярни народни мъдрости, произлезли от приказките. Представителите от четирите отбора трябваше да подредят и пъзел от картини. Най-атрактивната инициатива се оказа парадът на приказните герои. Един след други дефилираха Червената шапчица, Котаракът в чизми, Хитрата лисица, Добрата фея, Пипи дългото чорапче, Шехеризада. В очичките на децата грееше пламъчето на откривателството, а радостните усмивки по лицата бяха най-яркото доказателство, че преживяното ще остави дълбок спомен за дълго време. Зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова подари на малчуганите по книжка с български народни приказки. И не на шега всички се обединиха около популярната фраза, че „мишката няма да изяде книжката“.

Втората инициатива събра представителни групи от четирите учебни заведения от общината в Долна Студена. На площада в центъра на селото се проведоха конкурси за рисунка на асфалт и върху тениска. Рисунките на децата бяха обединени около темата „Щастливо детство“. Творческите виждания, въображения и търсения на малките художници бяха изключително разностранни – цветни градини, пролетна дъга, равноправие между децата, щастливи семейства и опазване на природата.

Третият ден от празничната програма беше изцяло посветен на Детска градина „Баба Тонка“ в Ценово, която навърши 40 години от основаването. В препълнения салон на НЧ „Христо Ботев“ тържеството премина под мотото „Децата са цветята на земята“. Директорката на детското заведение Валентина Шишманова изнесе пламенно слово за всеотдайния труд на педагозите, за някогашните малчугани, които вече водят деца и внуци в любимата детска градина. В празника взеха участие бивши директори и педагози. За рождения си ден момичетата и момчетата получиха много цветя и подаръци от общинската администрация.

Под мотото „Игри на приятелството“ в туристическата база край село Караманово се проведоха спортни състезания. Участниците в представителните отбори на училищата показаха уменията си за бързо преодоляване на препятствия, бягане по греда и стрелба с топка в баскетболен кош. Много емоции предизвика бягането с чували. Момичета и момчетата имаха възможност да демонстрират своята концентрация и издръжливост. Организаторите бяха подготвили и надпревара за най-продължително въртене на обръч и игра на федербал без да се изпуска перцето. Голямата атракция на празника се оказа разпъването на палатка, защото повечето от децата за първи път се докосваха до подобни съоръжения. След почерпката децата получиха нагледен урок по опазване на природата като в чували събраха отпадъците.

На 1 юни залата на НЧ „Христо Ботев“ се оказа тясна, за да побере желаещите да изгледат постановката „Патиланци“ на Русенския куклен театър. За празника на детето бяха дошли възпитаниците на всички детски градини от общината и учениците от началния курс, които получиха подаръци от ръководството на общинската администрация. Тържеството продължи с дискотека на открито, в която се включиха и пораснали деца. Всички пяха, танцуваха и се включиха в занимателните игри с искрено желание и в продължение на часове се веселиха от сърце.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов