Нов общински съветник положи клетва в Стара Загора

Петко Петков зае мястото на Радослав Танев

Клетва за работа в името на Република България, Конституцията и законите, както и интересите на гражданите от Община Стара Загора, положи като общински съветник днес  Петко Петков. Той зае мястото на Радослав Танев, който вече е част от Управителния съвет на Инустриална зона „Загоре“.

Общо 93 предложения бяха разгледани по време на редовното заседание на Общинския съвет през месец май. С мнозинство бе приет отчетът за касово изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Стара Загора за 2017 година. Над 117 млн. лв. бе той през изминалата година, подчерта Диян Димитров, председател на ПК по финанси и бюджет.  „През 2017 година общината е достигнала изпълнение на плана за приходи за държавни делегирани дейности от 100.72 %, а на плана за приходи за местни дейности от 102.59 %. Стойността на събраните местни данъци бележи 2.8% ръст, в сравнение с предходната година. През годината са събрани 596 180 лева повече от годишния разчет на приходите от данъци в общинския бюджет, в т. ч. от окончателен годишен данък, от данък върху недвижимите имоти, от данък върху превозните средства, от данък при придобиване на имущество по дарения и възмезден начин и от туристически данък. Постъпленията от неданъчни приходи  за отчетния период са с 474 385  лева повече, в сравнение с планираните разчети“, допълни още Димитров. Отчетени са повече приходи и от такса битови отпадъци, за откупуване на гробни места, за технически услуги и от такси за ползване на лагери и други по социалния отдих.

С 39 гласа „За“ бе прието предложението на Временната комисия, която работи почти година, по промяна на турско-арабските имена на населени места и местности на територията на общината. Над 800 топоними ще получат български еквивалент.

Съветниците приеха и Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Стара Загора, засягаща правото да се издават разрешителни за водовземане от находище „Старозагорски минерални бани“, при условията и по реда на Закона за водите и Наредба № 1 от 2007 год. Допълнението на Наредбата е свързано пряко с определяне и на такси за разглеждане на заявление за издаване/изменение или продължаване на срока на разрешителни за водовземане от минерални води и такси за водовземане.

С още 3 месеца бе удължен срокът на работа на Временната комисия, която прави проверка на документите на всички наематели, настанени в общински жилища. През това време ще бъде изготвено и предложение за прецизиране на Наредбата, по която се отдават те.

Общинският съвет взе решение за заместване в дълг на  Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ към бившите собственици на реституираната част на сградата на гимназията, във връзка със споразумение за обезщетение от 2016 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов