Русенският университет - големият победител в хакатона

Новините

31-05-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Конференция на Ротари България в Русе

Русенският студентски отбор „Purple“ е големият победител в хакатона „Цифровият град и Аз“

Русенският студентски отбор „Purple“ е големият победител в хакатона „Цифровият град и Аз“, който се проведе в Бургаския свободен университет. Лили Борисова – четвърти курс в специалност Информатика и информационни технологии в бизнеса и третокурсниците в специалност Компютърни науки - Борислав Кошаров, Светослав Хаджииванов и Берк Алямач впечатлиха журито с разработката си на мобилно приложение на бургаските плажове, свободните чадъри, температурата и флаговата сигнализация. Отборът бе поканен от еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел да участва в Европейската седмица на програмирането в Брюксел през месец октомври.

Осемнадесет отбора от четири университета и пет професионални гимназии трябваше да създадат софтуерни приложения, свързани с цифровото градско развитие и териториите с водни пространства. В двата дни на състезанието участниците имаха възможност да работят в направленията: Е-кология и водни пространства, Е-туризъм в града, Е-дебати и гражданско участие, Е-инфраструктура за всеки, Цифрово образование, Цифрови услуги в администрацията и Смарт Е-нергийни източници.

Ръководителят на катедра Информатика и информационни технологии в Русенския университет доц. д-р Румен Русев беше част от журито, в което участваха представители на организаторите, фирмите-партньори на хакатона и IT експерти.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен