Помагач на телефонни измами е предаден на съд по обвинение на Районна прокуратура – Плевен

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу помагач на телефонни измами.

Обвинението срещу Г. Л. е за това, че от 24.09.2017 г. до 25.09.2017 г. в гр. Пордим, обл. Плевен, като помагач в съучастие с неустановено лице, при условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си и другиго имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у две жени от същия град и с това им причинил имотна вреда в размер на общо 5 751 лева., като:

На 24.09.2017 г., възбудил и поддържал заблуждение у 61-годишна жена, за това, че ще съдейства за по - лесно залавяне на участници в престъпна група, като и причинил имотна вреда в размер на 3 589 лева/златни накити  и 2 300 лв./.

На 25.09.2017 г., възбудил и поддържал заблуждение у 79-годишна жена, за това, че трябва да изпълнява нарежданията на прокурор, за да бъдат хванати престъпниците, като и причинил имотна вреда в размер на 2 162 лева. Престъпление по чл. 209, вр. чл. 26, вр. чл. 20 от НК.

По мобилния телефон с обвиняемият се свързало неустановено лице, което се представило за „Христо“ и му предложило да участва в извършване на телефонни измами като му било разяснено, че следва да получава сумите от измамените лица. Обвиняемият не се срещнал лично с организатора на престъпната схема, а получавал указания по телефон.  Така на 24 и на 25.09.2017 г. получил обаждане да отиде до гр. Пордим и от определени места да вземе оставените от измамените хора вещи. Парите и вещите занесъл на указано по телефона място, като съгласно уговорката задържал за себе си определена част от сумата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов