Днес почитаме на Светия Дух

Русе Лайф

28-05-2018, 09:00

Снимка:

Русенска митрополия

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спектакъл по текст на Георги С. Раковски и книга за масонството представят в Русе

Плодовете на Духа са любов, радост, мир, търпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздаване

Днес, понеделник след Петдесeтница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Той  дарява всяка мъдрост, живот, движение. Той е източникът на всичко живо.

Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна православната църква не  подлага  на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават непроницаеми.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове, дарява човека  с добродетели.Прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17)

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздаване.

Светите апостоли установили празника Петдесетница и наставили християните да възспоменават Светия Дух всяка година. През ІV век св. Василий Велики съставил коленопреклонни молитви, които се четат и до днес на празничната служба.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов