Детски празник „Новинарник”

Мисия

28-05-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Стоилов награди отличниците на Русе

Победителите в ученическия конкурс „Добрата новина в моето училище, моя квартал и моя град” ще бъдат наградени по време на празника

Победителите в ученическия конкурс „Добрата новина в моето училище, моя квартал и моя град” ще бъдат наградени по време на детски празник, наречен „Новинарник”. Той ще се състои на 31 май в сладкарница „Русчук” на ул. „Николай Здравков” 6.

Конкурсът беше обявен от фондация „Бряг” и е част от проекта „Добрите, лошите и фалшивите новини в медиите и социалните мрежи: създаване на позитивни нагласи у учениците от основния курс към събитията от реалния живот; ранна превенция срещу негативното влияние на агресивните информации в печатните и електронни медии“. Проектът, който е първи по рода си в страната, се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от фондация „Русе град на свободния дух”, с подкрепата на Фондация „Еконт“. Партньори са Основно училище „Отец Паисий”, Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Регионалното управление на образованието в Русе.

Журито, в което бяха двама журналисти и педагог, избра най-добрите ученически творби между 107 изпратени за конкурса текстове. Участниците се състезаваха в две възрастови категории: от 1 до 4 клас и от 5 до 8 клас. Най-многобройни бяха младите новинари от Основно училище „Отец Паисий” и Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. В конкурса се включиха още деца от русенските училища „Йордан Йовков”, „Възраждане”, Националното училище по изкуствата, а също и от „Панайот Волов” – град Бяла и „Св. Св. „Кирил и Методий” – с. Ряхово.  Децата писаха за училищни и общоградски празници, спортни състезания, благотворителни инициативи, за българските традиции и обичаи, за успелите деца на Русе. 

Дейностите по проекта, който започна през есента и завършва в края на този месец, бяха представени на конференция в залата на ОУ „Отец Паисий”.  В дискусията участваха педагози от училището-домакин и СУПНЕ „Фридрих Шилер“, журналисти и психолози. Бяха представени резултати от анкета, в която участваха 258 ученици от четвърти, пети и шести клас на ОУ „Отец Паисий”. Те отговаряха на въпроси, свързани с фалшивите новини, медиите и социалните мрежи. Участниците във форума чуха мненията на педагог, журналист и психолог за нуждата от ранна превенция срещу негативното влияние на агресивните информации в печатните и електронни медии и социалните мрежи.

Интерес предизвикаха съветите за начините за разпознаване на фалшивите новини, а също и как учителите да заострят вниманието на децата върху проблема с дигиталната дезинформация, който става все по-актуален с развитието на технологиите.   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов