Увеличават се случаите на злокачествени новообразувания в Русе, Разград и Силистра

Дунав

27-05-2018, 09:15

Снимка:

Комплексен онкологичен център

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спектакъл по текст на Георги С. Раковски и книга за масонството представят в Русе

Комплексният онкологичен център напомня, че профилактичните прегледи при кожен специалист са наложителни поне веднъж в годината

В началото на летния сезон припомняме, че честото излагане на ултравиолетово излъчване от слънчева светлина, може да провокира появата на злокачествено образувание на кожата.

Степента на риска зависи от интензивността на слънчевата светлина, времето на излагане и дали кожата е защитена. Съществуват два типа кожен рак – сквамозен и базален, а меланомът представлява злокачествен тумор на кожата. 

Базалният започва развитието си в горния слой на кожата и има бавен растеж. Сквамозният, макар и по-агресивен от базалния, при ранно откриване е напълно лечим. Той съставлява около 20% от кожните ракови болести. 

Появява се като червеникави залющени плаки или възли по изложените на слънце зони на кожата, особено по лицето, ръцете, носа, ушите и устните. Злокачествен и с най-висока смъртност е меланомата. 

Тя се образува в стари или новопоявили се бенки, които се "израждат". Проявява се с промяна на цвета, формата или големината на съществуващи бенки или поява на нови нетипични такива. Освен слънчевата светлина, други „рискови“ фактори са светлия тен на кожата, множество лунички, бенки, имуносупресивни заболявания, тютюнопушене, човешки папиломен вирус - HPV. 

Статистиката за градовете Русе, Разград и Силистра показва, че през 2015 година диагностицираните с кожен карцином са 288 човека, а с меланом са 31 души. През 2016 година заболелите от рак на кожата са 314 за трите области, а с меланом са 27. През изминалата 2017 година отново имаме нарастване на общия брой заболели – с кожен карцином са още 334 човека, а с меланом 33. 

Затова Комплексният онкологичен център напомня, че профилактичните прегледи при кожен специалист са наложителни поне веднъж в годината. Съветваме да наблюдавате бенките по кожата и ако имате съмнения, че някоя от тях се променя, веднага трябва да посетите специализираните дерматологични кабинети.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов