150 деца и родители бяха в първата българска столица Плиска

Мисия

26-05-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Празнично шествие на ученици от русенските училища

Изкачиха платото с Мадарския конник

 

      В навечерието на най-българския празник 24 май, 150 деца, родители и педагози от ДГ "Детелина", ДГ "Звездица", ДГ "Русалка", ДГ "Незабравка", ДГ „Зора“ и ДГ "Снежанка" видяха отблизо българската азбука в двора на буквите в музейния комплекс Стара Плиска. В ролята на исторически изследователи, те участваха в образователна екскурзия, планирана в Дейност „Повишаване на образователния резултат по български език и природен свят“ по проекта на Община Русе „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“ по договор BG05M2OP001-3.001-0035 на ОП „НОИР 2014-2020“.

 

      За децата и техните родители бе незабравимо преживяване да се докоснат до  истински експонати и пресъздадена в детайли атмосфера на книжовната школа. В музея на восъчните фигури всички затаиха дъх пред хановете и царете на Първата българска държава. Пред паметника на светите братя Кирил и Методий в един глас всички деца казаха думите на „говорещата“ азбука на българите, глаголицата, която предава древни послания и познание, смятано от историци и учени от цял свят за изключително културно-просветно достижение.

 

       Средновековният исторически паметник Мадарския конник, със своята загадъчност предизвика децата да предлагат хипотези като истински откриватели. Преизпълнени с енергия и желание да разгадаят тайната на барелефа, експедициите на децата, техните родители и учители атакуваха стръмния склон към крепостта и пещерата в подножието на Мадарското плато. През цялото време екипите дете-родител се състезаваха по бързина, издръжливост, смелост, съобразителност и знания. 

       Да опознават историята и природния свят чрез игра в околната среда е дейността с най-висок рейтинг сред децата и родителите в проекта „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“ по ОП „НОИР 2014-2020“, поставена от тях на първо място по коефициент на полезност и одобрение. Своите впечатления участниците в образователните екскурзии пресъздават в рисунки, които проектът ще публикува в брошура. 

       В навечерието на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост 24 май, 150 участници в проекта обогатиха своите познания и духовни ценности с усещането, че са били на едно от свещените места на нашите предци, което днес е сред десетте български реликви, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)