„Картината като слово“ – изложба в библиотеката

Русе Лайф

25-05-2018, 09:00

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенци празнуваха 24-ти май пищно и красиво

Експозицията е посветена на Деня на българската просвета и култура

„Картината като слово“ на художниците Георги Пасев, Таня Пасева, Гриша Кубратов и Стоимир Иванов. Експозицията е посветена на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май и беше представена в най-новото културно пространство на Русе – Галерия „Библиотека“.

 

Събитието събра художници, скулптори, любители на изкуствата, преподаватели и много млади хора, представители на медиите и др. За музикалното оформление по време на събитието се погрижиха учениците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе Калинка Костадинова и Исаак Енчев заедно с техния преподавател по китара г-н Иван Кочев.

 

Изложбата представи художникът Георги Пасев, който отправи призив от името на организаторите -Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Георги Пасев, Таня Пасева, Гриша Кубратов и Стоимир Иванов-  към всички млади хора да открият и почувстват връзката между изобразителното изкуство и писаното слово, като създадат текст (есе, стих, разказ и други) по избрана от тях картина.

 

Първото есе, вдъхновено от темата: „Картината като слово“, бе написано и прочетено от Мира Душкова - поет и доцент от Русенски университет „Ангел Кънчев“, Катедра по български език, литература и изкуство. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 15 юни. Желаещите да приемат предизвикателството и да облекат в слово картините, могат да представят творбите си в библиотеката, отдел „Връзки с обществеността“.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)