Днес е Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Животът

20-05-2018, 09:59

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международен фестивал на поетичния театър „Борба и обич“ в Русе

В КАБКИС са изследвани и консултирани от началото на годината до 1-ви май 2018 година 521 клиенти

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Тази година преминава под мотото „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”. Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия в посока към действащи политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса.

 

Тазгодишното послание „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!” изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги. От началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53 % при хомо/бисексуален контакт и 5,3% – при инжекционна употреба на наркотици. Денят се чества в продължение на 34 години, първите изяви идват от Калифорния, САЩ през 1983г. Постепенно се обхващат и други страни по света, като се провеждат 10-ки хиляди бдения, шествия, чайни церемонии, възпоменания и др. Ангажират се правителствени и главно неправителствени организации, които работят по въпросите на ХИВ и СПИН. Денят е важен знак на солидарност по всички континенти и символизира надеждата за новите поколения. Тридесет и две години след откриването на вируса на човешкия имунодефицит няма част от света, която да не е засегната от болестта. От началото на епидемията около 80 милиона души са инфектирани с ХИВ, като над 39 милиона от тях са починали от заболявания, свързани със синдрома на придобита имунна недостатъчност. В страните от Европейския съюз честотата на заболяване е била 5,7 на 100 000 души население и са регистрирани над 29 000 нови инфектирани лица през 2016 г. (за 2017 все-още нямаме данни). В България се запазва тенденцията от последните години. И тази година близо 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. От тях малко над 50% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 36% при хетеросексуален контакт, а останалите са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата трупа 30-40 г. и 20-30 г., т.е. възрастта на най-активна жизнена дейност.

 

Русе отбелязва Деня за съпричастност с акции на КАБКИС, ученическа активност и др. В КАБКИС са изследвани и консултирани от началото на годината до 1-ви май 2018 година 521 клиенти. От тях 300 са потърсили кабинета в РЗИ, а останалите 221 са били обхванати при изнесени акции „на терен”. Тази активност е особено важна, тъй като именно чрез тестване в кабинетите за анонимно и безплатно изследване, общо 13 за страната, са открити една четвърт от носителите на вируса през миналата година. Освен за СПИН в кабинета има възможност за изследване и на сифилис и хепатит. Разпространяват се здравно-образователни материали, обяснява се по-детайлно на желаещите за спецификата на проблема. Провеждат се мултимедийни презентации с образователна цел, филмчета и др., защото знанията по даден проблем водят до неговото решаване.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов