Най-добрите чуждестранни студенти в университет получиха награди

Животът

15-05-2018, 16:19

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пламен Стоилов връчи на художника Владимир Ангелов златна значка „Русе“

36 бяха наградени за много добър и отличен успех, а пълният отличник е четвъртокурсничката Валентина Балтаджи

Чуждестранните студенти, които се обучават в Русенския университет, отбелязаха  24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На тържество в Канев център те се срещнаха с ректорското ръководство, а най-изявените получиха грамоти и награди заради постигнат успех, участие в общоуниверситетски събития или международни форуми

Приветствие към младежите, които идват от 19 държави от три континента, отправи ректорът – чл.-кор. проф. Христо Белоев. Той им пожела да носят в сърцата си любовта към българския език и култура, а също и да пазят спомена за България, години след като завършат обучението си.

Тридесет и шест младежи бяха наградени за много добър и отличен успех, а пълният отличник сред тях е четвъртокурсничката от специалност „Промишлен дизайн“ – Валентина Балтаджи от Молдова. Студентите, които за първа година са в страната ни и учат български език в Подготвителен курс по езикова и специализираща подготовка, също получиха грамоти.

Александр Танасов от Молдова, Сергий Решетинский и Станислав Дерменжи от Украйна бяха наградени от директора на дирекция „Чуждестранни студенти“ – проф. Красимир Мартев. Александр стана победител в десетото издание на състезанието по силов многобой в Русенския университет Strong Man, Сергий се върна с една от големите награди от първия Международен младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта“, а Станислав, като член на Клуб "Роботика," помогна за успешното представяне на клуба на няколко състезания през годината.

Бяха наградени победителите във фотоконкурса, организиран от дирекция „Чуждестранни студенти“ и одобрен от Студентския съвет – „Добре  дошли в Русе и в Русенския университет“. Шестима младежи погледнаха през обектива в търсене на най-добрите кадри на града и университета. Изпратените от тях снимки бяха класирани на няколко етапа. Първите две места спечелиха студентки от Турция - Селин Филиз - трети курс „Ерготерапия“ и Селен Шанлъмерал – трети курс „Индустриално инженерство“, а третото място завоюва първокурсникът от специалност „Европеистика и глобалистика“ Суфян Аршад от Пакистан.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов