„Лебедово езеро” на русенска сцена

Русе Лайф

15-05-2018, 15:18

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софийската опера триумфира в Болшой театър

Новите декори и костюми, дело на Първолета Чавдарова - Летиция, допълват усещането за ефирност

Почитателите на балетното изкуство ще имат възможността отново да се насладят на традиционния  спектакъл за русенската сцена  „Лебедово езеро” на 16 май от 19 часа.

Режисурата, поставена от Румен Рашев, допълни блясъка на това произведение. Новите декори и костюми, дело на Първолета Чавдарова - Летиция, допълват усещането за ефирност на този спектакъл.

Съществена роля в новия облик на това произведение има и Силвия Томова. За усъвършенстването на балетистите и за популяризирането на този състав, тя отдава три години от професионалния си живот, като ръководител на балета към Държавна опера - Русе. 

Сега тя отново помага на своите възпитаници като балетен консултант.

Тази година Силвия Томова отбелязва 40 години творческа дейност. Тя отпразнува своя юбилей на сцена в ролята на Мадам Ортанс в балета от Микис Тедоракис – "Зорба, гъркът". 

Томова e възпитаничка е на прословутата елитна Държавна балетна академия “А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург, Русия. Нейната успешна творческа кариера е свързана с Националната опера и балет, където е прима балерина и има над 90 изиграни главни роли в класически и модерни балетни заглавия. Емблематични са нейните изпълнения в ролите на Одета – Одилия от “Лебедово езеро”, Мирта от “Жизел”, Маргарита Готие от “Дамата с камелиите”, Демна от “Нестинарка”, Елина от “Козият рог”, Есмералда от “Парижката Света Богородица”, Поли от “Бумеранг” и др.
Участва в различни телевизионни и филмови продукции. Лауреат е на Международните балетни конкурси във Варна, Осака, Париж и Москва. Многократно е канена за член на жури на международни балетни конкурси в Добрич, Париж, Люксембург, Варна и Перм. Работила е като асистент-хореограф на Джордже Янку, Марио Пиаца, Фреди Францути, Карла Фрачи, хореограф на Жулиета Канталупи и Кристина Гюрова.
От 1996 година е Председател на Националния комитет за танцово изкуство – България към ЮНЕСКО



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов