600 деца направиха колоритно шествие из града

Мисия

13-05-2018, 09:52

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ангелкова: Русе отчита ръст на туристите, ще продължим да подкрепяме региона

Шествието бе поведено от азбуката, знанието и символите на книжовността, следвано от непреходните завети на хановете и древните ни предци

С какво България издига европейските ценности, как българският колорит  добавя стойност в обединеното европейско семейство и защо гордостта да сме българи е равна по сила на самочувствието да сме граждани на Европа - това показаха днес в шествие-спектакъл 600 деца и техните педагози от всички детски градини на територията на община Русе.

 

Водени от своите директори в събитието под надслов "Колоритна. Единствена. Българска Европа на  децата", те пресъздадоха ритуали от богатото културно-историческо наследство на България, сюжети на вечните български и европейски приказки. Шествието бе поведено от азбуката, знанието и символите на книжовността, следвано от непреходните завети на хановете и древните ни предци. За първи път в България в предучилищните групи на детските градини в Русе започна  изучаване на посланието на глаголицата - най-древната писменост по нашите земи, което 600-те участници и техните учители рецитираха  в един глас на централния площад в Русе. Това подчерта безценния български принос в обединена Европа - единствената в света "говореща" азбука - глаголицата, която представлява могъщо познание и философия за живот. Децата глаголиха на съвременен език, а част от тях  и на старобългарски.  Отношението към едно от най-важните исторически паметници - първата писменост на българите става фокус в неформалното образование, което навлиза в предучилищната подготовка чрез допълнителни занимания с децата в нестандартна среда и иновативни техники за учене чрез игра.

 

За първи път в годишното представяне на детските градини в Русе участват и представителни групи от детските заведения в малките населени места на общината. Новият подход към иновативните учебни практики се възприема от всички директори и педагогически екипи, които днес застанаха редом до своите възпитаници и наравно с тях се забавляваха в играта, чрез която учиха за Европа и глаголиха за България.

 

Шествието-спектакъл "Колоритна .Единствена. Българска Европа на  децата" е част от календара на Община Русе със събития, посветени на председателството на България на СЕ и посветено на наскоро  чествания Ден на Европа и предстоящия празник на българската просвета, култура и на славянската писменост. То се осъществи с творческата подкрепа и хореография на Парти клуб "Веселяците" и на 50 доброволци от Общински младежки дом Русе



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов