Излюпиха се първите пеликанчета в резервата „Сребърна“

Дунав

13-05-2018, 09:00

Снимка:

РИОСВ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трима любители-риболовци в „Сребърна“ са санкционирани

Това е третият, този път успешен, опит на защитените птици за създадат поколение

В колонията на къдроглавия пеликан, в поддържан резерват „Сребърна“, се излюпиха първите малки, наблюдавани чрез системата от видео камери. Първоначално с поколение се сдобиха птиците на наколните платформи, но малки има и в гнездата, изградени на тръстиковия остров. 

Това е третият, този път успешен, опит на защитените птици за създадат поколение. Независимо че поради неблагоприятни метеорологични условия в началото на годината и нападението на дребни хищници гнездовият период беше опорочен, пеликаните успяха да построят отново гнездата си. При инвентаризацията в колонията през април са установени 70 гнезда с по 2 яйца и 11 с по едно. Експертите са оптимисти, че има достатъчно време новоизлюпените да порастнат и укрепнат и да се присъединят към ятата при миграция на вида. 

В момента в колонията на къдлоглавите пеликани се наблюдават розови пелиани и лебеди. 

Нивото на водата при голямо водно огледало е 315 см. Всички шлюзове са затворени след понижаването на водите на река Дунав. Езерото Сребърна е захранено със свежи води. Благоприятното време е причина да настъпи оживление и в колонията на чаплите. 

Обстановката е спокойна. При обходите не са констатирани нарушения на режимите в резервата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)